Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európski lídri sa stretli na summite v Bruseli. Takto bude vyzerať brexit
Zdielať na

Európski lídri sa stretli na summite v Bruseli. Takto bude vyzerať brexit

BRUSEL / Lídri 27 členských krajín Európskej únie v sobotu na summite k brexitu v Bruseli jednohlasne schválili politické usmernenia pre rokovanie s Britániou o jej vystúpení z Únie. Oznámil to predseda Európskej rady Donald Tusk.

Lídri 27 krajín EÚ v sobotu jednomyseľne schválili politické usmernenia pre vyjednávanie s Britániou o jej odchode zo spoločenstva. Niekoľko desiatok minút po začiatku dnešného mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli to na twitteri oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk.

https://twitter.com/eucopresident/status/858238198010523648

Mandát pre vyjednávanie, ktorý bol po schválení zverejnený na internete, je podľa neho jednoznačný a spravodlivý. EÚ trvá na rokovaní v dvoch fázach, keď by diskusia o nových vzťahoch s Britániou prišla na program až potom, čo bude "dostatočný pokrok" v rokovaniach o podobe rozchodu.

Európska jednota

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že závery boli prijaté asi 15 minút po začiatku summitu. Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, ktorý sa úvode rokovania prezidentov a premiérov tradične zúčastnil, pred novinármi opakovane zdôrazňoval jednotu 27 členov EÚ i európskych inštitúcií.

"Rokovania s Britániou nebudú jednoduché. Samozrejme, že budú problémy a ťažkosti. Ale najdôležitejším bodom je jednota Európskej únie. Ak chceme dobré výsledky, musíme pracovať všetci spoločne," uviedol Tajani.

Dobre informovaný únijný činiteľ novinárom povedal, že rozhodovanie trvalo len asi minútu. Označil to za najkratšiu debatu v histórii únie.

Milióny ľudí v Británii

Po prijatí záverov začala medzi šéfmi štátov a vlád debata o tom, čo považujú za neprekonateľné záležitosti pri vyjednávaní. Prvá priorita je potreba zachovania práv občanov EÚ a ich rodín v Británii po takzvanom brexite. V Británii sú podľa odhadov asi tri milióny ľudí z iných krajín únie, zatiaľ čo v EÚ žije asi milión občanov Británie.

Dokument konkrétne spomína potrebu dohody na vzájomných zárukách, ktoré musia byť "účinné, presadzované, nediskriminačné a dostatočne široké". Priamo je v texte pripomenutý nárok na zisk trvalého pobytu po piatich rokoch legálneho prebývania v krajine. Tieto práva musia byť podľa pozície EÚ zabezpečované rýchlymi a jednoduchými administratívnymi postupmi.

Pre úniu je kľúčová tiež dohoda na tom, že Briti dodržia všetky svoje finančné záväzky, ktoré na seba ako členská krajina EÚ vzali. Výsledkom by mala byť dohoda na jedinom finančnom vyrovnaní, predovšetkým na spôsobe výpočtu konečnej sumy, aj na spôsobe, akým ju Londýn splatí.

Hranice

Tretia zásadná vec prvej fázy rokovaní je podľa dnes schváleného materiálu dohoda o riešení situácie na hraniciach medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Summit by mal tiež na írsku žiadosť vyhlásiť, že v prípade zjednotenia Írska sa tiež územia, ktoré teraz patria k Británii stanú súčasťou Európskej únie.

Summit k brexitu je prvým oficiálnym stretnutím v tomto formáte, kedy zasadá 27 krajín únie bez Británie. Na základe dnes schválených vodítok vypracuje Európska komisia návrh konkrétnych smerníc pre rokovací tím EÚ vedený bývalým eurokomisárom Michelom Barnierom.

Tieto smernice by mali 22. mája schváliť ministri zodpovední za únijnú problematiku. Barnier očakáva, že samotné vyjednávania začnú až v polovici júna po predčasných parlamentných voľbách v Británii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy