Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Taiwan ako prvý zakázal mačky a psy, už nebudú v menu
Zdielať na

Taiwan ako prvý zakázal mačky a psy, už nebudú v menu

Archívne video Archívna reportáž

TCHAJ / PEJ - V utorok parlament schválil návrh zákona, ktorý ochraňuje zvieratá. Tento ostrovný štát bude prvý medzi krajinami Ázie, ktorý zakáže konzumáciu psov a mačiek.

V utorok sa taiwanska vláda zhodla na prijatí zákona, podľa ktorého bude úplný zákaz konzumácie psov a mačiek. Či už ide o konzumáciu v reštauráciach, alebo doma. Prijatie tejto normy má viesť k zlepšeniu legislatívy ochrany zvierat.  

Ide o prelomový krok, tento zákon je prvý svojho druhu v Ázii. Tých, ktorí porušia zákaz, čaká tvrdý trest. Pôjde o vysoké pokuty, verejné poníženie v podobe zverejnenia ich fotografie a mena. Porušovateľovi hrozia aj dva roky vo väzení, informuje britská BBC

Zákon tiež nedovoľuje vodenie psa na vodítku popri motorke, alebo aute. V roku 2001 prijal Taiwan legislatívu, ktorá zakazuje predaj mäsa a kožušín zo zvierat ako mačky a psy pre "ekonomické účely".

Napriek tomu, že Tawian je zatiaľ jedinou krajinou Ázie, snahy dosiahnuť zákaz obchodovania so psím a mačacím mäsom sú aj v iných krajinách tohto kontinentu. Minulý rok sa uskutočnil veľký protest v Severnej Kórei.

Psie mäso sa v Taiwane bežne objavovalo na menu, v poslednej dobe ale Taiwanci psa považujú viac za člena rodiny. Minulý rok si prezidentka Tsai Ing-wen adoptovala troch starých vodiacich psov, aby dožili s jej rodinou.  

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy