Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Orbán vyháňa z Maďarska najlepšiu univerzitu
Zdielať na

Orbán vyháňa z Maďarska najlepšiu univerzitu

BUDAPEŠŤ, BRATISLAVA / Orbánovské Maďarsko má na krku ďalšiu medzinárodnú kauzu. Parlament schválil zmenu zákona o vysokých školách, ktorú mnohí považujú za priamy útok na konkrétnu, Stredoeurópsku univerzitu, ktorú založil a financuje americký milionár George Soros. Maďari proti vláde protestujú v uliciach hlavného mesta v nevídaných počtoch. A univerzitu k sebe volajú okolité krajiny, nie Slovensko.

V uliciach hlavného mesta Budapešti protestovalo odhadom osemdesiat tisíc ľudí. Demonštranti kritizujú Viktora Orbána nielen pre útok na Stredoeurópsku univerzitu. "Nemyslím si, že by sa mal obávať. Maďarská mentalita je v tomto smere úplne iná ako mentalita Slovákov. Maďari omnoho rýchlejšie a ochotnejšie idú do ulíc. Ale tieto protesty nie sú protesty, ktoré by povalili vládu," myslí si analytik agentúry Polis Ján Baránek.

Univerzite hrozí, že príde o štátnu akreditáciu a bude musieť ukončiť svoju činnosť. "CEU má programy, ktoré sú v najlepšie na svete," vraví šéfka projektu Renáta Králiková. Vzdelávacia inštitúcia okamžite dostala pozvánky do viacerých krajín, vrátane Rakúska či Českej republiky. 

Oslovili ich aj kolegovia zo slovenských akademických kruhov. "Máme kontakty aj v Bratislave a dostali sme neoficiálnu ponuku aj odtiaľ," uviedla  prorektorka Stredoeurópskej univerzity v Budapešti Éva Fodor. Vedenie univerzity je vďačné za prejavy podpory, Budapešť a Maďarsko sa však nechystajú opustiť. 

Slovensko ale oficiálne záujem o univerzitu neprejavilo. "Nejde o to, či by ministerstvo malo záujem, ako skôr o to, či by takáto škola mala záujem pôsobiť na Slovensku," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová. 

Ide pritom aj o ekonomicky zaujímavú záležitosť. Paradoxne viacerí z vedenia maďarskej vládnej strany ukončili svoje vysokoškolské štúdiá práve vďaka peniazom Georga Sorosa. Napríklad aj samotný Viktor Orbán získal štipendium na zahraničnej univerzite.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy