Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Múr z kvetín: Miesto útoku v Štokholme navštívila korunná princezná i premiér
Zdielať na

Múr z kvetín: Miesto útoku v Štokholme navštívila korunná princezná i premiér

Zdroj: SITA

ŠTOKHOLM / Obyvatelia a návštevníci švédskeho hlavného mesta Štokholm sa dnes zišli na mieste piatkového tragického útoku a prejavili tak solidaritu s pozostalými obetí. Pred obchodným domom siete Áhléns na pešej zóne Drottninggatan v centre metropoly vznikol približne stometrový "múr" z kvetín.

Medzi prítomnými bola i švédska korunná princezná Victoria s manželom - princom Danielom, premiér Stefan Löfven a ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová. "Dnes smúti celá krajina, my sa však z toho dostaneme. Nepodvolíme sa terorizmu," uviedol pre novinárov ministerský predseda na margo udalostí.

Vlajky na kráľovskom paláci v Štokholme, ako aj na vládnych úradoch po celom Švédsku sú dnes stiahnuté na po žrde. Premiér označil piatkový incident za teroristický útok a nariadil sprísnenie hraničných kontrol. Forenzní technici a vyšetrovatelia medzitým pokračovali na mieste útoku v zhromažďovaní dôkazového materiálu.

​Útočník s odcudzeným nákladným autom sa v piatok popoludní vrútil medzi ľudí pri rušnej pešej zóne v centre švédskej metropoly a následne narazil do priečelia obchodného domu. Zomreli štyri osoby a viac než desať sa zranilo. Podozrivým útočníkom, ktorého polícia zadržala v piatok, je 39-ročný muž pôvodom z Uzbekistanu.

Polícia zároveň potvrdila, že v kabíne odcudzeného nákladného vozidla sa našlo i podozrivé zariadenie; bezprostredne však nebolo jasné, či išlo o nálož. Podozrivý, ktorého meno úrady nezverejnili, bol švédskej tajnej službe známy už predtým. Registrovaný bol však iba ako "málo významná osoba" a jeho vyšetrovanie sa neviedlo.

Švédsko má všeobecne nízku kriminalitu a býva zaraďované medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. V uplynulých rokoch však prijalo takmer 200.000 migrantov. Podľa spravodajskej stanice BBC sa v tejto škandinávskej krajine nachádza najviac bojovníkov džihádistickej skupiny Islamský štát (IS) na jedného obyvateľa v Európe.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy