Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trumpovi po útoku v Sýrii blahoželali. Podporil ho aj saudskoarabský kráľ Salmán
Zdielať na

Trumpovi po útoku v Sýrii blahoželali. Podporil ho aj saudskoarabský kráľ Salmán

RIJÁD / Saudskoarabský kráľ Salmán zablahoželal dnes americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi k pokynu odštartovať raketový útok na leteckú základňu sýrskej armády. Informovala o tom saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

Kráľovstvo bohaté na ropu podporuje sýrskych povstalcov, ktorých cieľom je zosadiť tamojšieho prezidenta Bašára Asada, napísala v tejto súvislosti agentúra DPA.  Kráľ Salmán pochválil Trumpovu vojenskú akciu v Sýrii a označil ju za "odvážne rozhodnutie v regionálnom a svetovom záujme".

Saudskoarabský vládca to podľa SPA povedal práve počas telefonického rozhovoru s americkým kolegom Trumpom. Operáciu podporili všetci spojenci Washingtonu. Útok odsúdilo Rusko - hlavný podporovateľ prezidenta Asada.

Americký raketový útok v Sýrii plne podporila aj Británia a považuje ho za "primeranú reakciu na príšerné činy", počas piatkového mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN to potvrdil britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft.

Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát, ktorú v piatok nadránom zasiahlo 59 rakiet Tomahawk vypálených z amerických torpédoborcov v Stredozemnom mori, bol podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa odvetou za utorňajší chemický útok na Chán Šajchún, pri ktorom zahynulo takmer 100 civilistov.

USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy