Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Detské chodítka dostanú zákaz v ďalšej krajine, ortopédi jasajú
Zdielať na

Detské chodítka dostanú zákaz v ďalšej krajine, ortopédi jasajú

SAN JOSÉ / Koncom marca schválili v Kostarike nariadenie, ktoré zakazuje propagáciu aj predaj detských chodítok, u nás nazývaných aj pavúk. Nežiadúce budú nielen pre úrazy, ktoré sa deťom práve v súvislosti s pohybom v chodítku stali, ale aj pre negatívny dopad na správny vývoj pohybového aparátu.

Od septembra si už v Kostarike matky chodítka nekúpia, predajcovia ich navyše musia stiahnuť z obehu do 6 mesiacov. Hlavným dôvodom, prečo sa vôbec téma dostala pred zákonodarcov, boli zranenia súvisiace s pohybom detí v chodítkach, informuje denník Nacion. Medzi rokmi 2010 až 2016 evidujú až 434 prípadov zranení a predpokladá sa, že s mnohými ďalšími rodičia zdravotnícke zariadenie nenavštívili. Dieťa totiž v chodítku dočiahne na veci, ktoré by mu nemali byť dostupné.

Až 45 detí zo 434 utrpelo pre chodítka popáleniny. Jeden z tragických prípadov bol, keď na seba 9-mesačné dieťa zhodilo rýchlovarnú kanvicu. Ďalšou hrozbou sú napríklad jedovaté rastliny.

Najväčším negatívom ostáva dopad na správny rozvoj pohybového aparátu detí. Výskumy potvrdili, že používanie chodítok môže spôsobiť oneskorenie prirodzeného nástupu štvornožkovania či chôdze. V správe, ktorú publikoval bolívijský Journal of Pediatrics, odborníci uvádzajú, že deti, ktoré používajú chodítko, majú dva a pol násobne zvýšené riziko, že začnú spontánne chodiť s oneskorením.

Rovnako registrujú aj negatívne dopady na motoriku. Keď deti začnú samostatne chodiť, častejšie prichádza k zakopnutiam či pádom. Spôsobuje to napríklad nesprávny návyk náklonu tela. Dieťa by malo chodiť vzpriamene, nie v predklone. Tiež sa u detí nevyvíjajú potrebné ochranné reflexy, ako napríklad inštinktívne predpaženie a dopad na ruky pri páde. "Preukázalo sa, že deťom, ktoré používali chodítko, sa nevyvinul dostatočne tento reflex, takže neprichádza len k oneskoreniu nástupu chôdze, ale začnú chodiť nesprávne," píše sa v správe.

Odporúča sa rešpektovať prirodzený proces vývinu dieťaťa, ktoré sa učí chodiť, bez akýchkoľvek podporných prvkov. Štvornožkujúce deti sa pri pohybe na všetkých štyroch končatinách rozvíjajú motoricky aj kognitívne, čo má pozitívny dopad napríklad aj na písanie, pre vzťah koordinácie ruka - oko. Bolívijské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že používanie chodítka pred prvým rokom veku dieťaťa môže spôsobiť aj poruchy pohybového aparátu. Kĺby v tak mladom veku ešte nie sú pripravené nosiť váhu tela, ani len čiastočne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy