Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chlapček zomrel po tom, čo jeho urgentnú operáciu tri dni odkladali
Zdielať na

Chlapček zomrel po tom, čo jeho urgentnú operáciu tri dni odkladali

MANCHESTER / Len 20-mesačný chlapček zomrel v detskej nemocnici v Manchesteri po tom, čo mu diagnostikovali vážny stav spojený s pruhom. Malý Kayden Bancroft sa nedočkal urgentného zákroku, jeho rodičia tvrdia, že deň za dňom jeho život zachraňujúcu operáciu odkladali.

Rodičia prišli s chlapčekom do nemocnice po tom, čo spadol a rozbil si ústa o svoju fľašku. Tam mu spravili röntgen a zistili, že jeho črevá sa posunuli do podbrušnice, čo sa stalo pre pruh, s ktorým sa narodil. Jeho pediater ho poslal ako urgentný prípad do Royal Manchester Children’s Hospital. No ani po troch dňoch čakania sa Kayden zákroku nedočkal. V nemocnici je totiž nedostatok personálu.

Miestny chirurg sa vyjadril, že sa snažili manažment na nevyhovujúci stav upozorňovať, k naťahovaniu termínov prichádzalo vo viacerých prípadoch a malí pacienti tak boli priamo ohrození na živote, uvádza v článku portál BBC. Dávali prednosť vyslovene naliehavým prípadom, no tie sa tiež nakopili tak, že ani niektoré urgenty sa nedostali na rad prednostne. Jedným z nich bol aj Kayden.

Na tretí deň sa mu chlapcovi zastavilo srdce, na ktoré neustále tlačili orgány. Napriek polhodinovej snahe o jeho oživenie sa už chlapec k vedomiu neprebral a o dva dni na následky poškodenia mozgu zomrel. Vedenie nemocnice neskôr priznalo, že v tomto prípade skutočne urobili chybu. Jeden z chirurgov, Basem Khalil, sa pre BBC vyjadril: "Máme skutočne obavy, koľko detí ešte musí zomrieť, kým to manažment vezme do úvahy a udejú sa pozitívne zmeny".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy