Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Austráliu zasiahol ničivý cyklón
Zdielať na

Austráliu zasiahol ničivý cyklón

QUEENSLAND / Na severovýchode Austrálie udrel v noci cyklón Debbie, ktorý je sprevádzaný vetrom o rýchlosti 260 kilometrov za hodinu. Zničil množstvo domov a spôsobil rozsiahle výpadky elektrickej energie. Zatiaľ je zranený jeden človek.

Cyklón je najsilnejšou búrkou v austrálskom štáte Queensland od roku 2011. Na pevninu dorazil v utorok. Krátko predtým zničil turistické letoviská na ostrovoch Whitsunday Island na východnom pobreží. Blížiacu sa pohromu zachytila kamera z Medzinárodnej vesmírnej stanice. 

Na pevnine v štáte Queensland  v okolí mesta Airlie Beach živel prerušil telefonické spojenie, lejaky zaplavili ulice a vietor rozbíjal okná, vyvracal stromy a poschodil strechy domov. Približne 50 tisíc domácností je bez elektriny, píše The Guardian.

Štyri stovky škôl a škôlok zostali zavreté, rovnako aj letisko Townsville a prístavy Abbot Point, Mackay a Hay Point. Dôvodom sú vysoké vlny. Cyklón je veľmi hlučný. "Znie tak, akoby na streche vášho domu pristálo jumbo," popísal jeden z miestnych obyvateľov.

https://twitter.com/ABC/status/846607090223235072

Súvisiace články

Najčítanejšie správy