Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aysha († 43) šla vyzdvihnúť dcéry do školy. Zomrela na moste
Zdielať na

Aysha († 43) šla vyzdvihnúť dcéry do školy. Zomrela na moste

LONDÝN / Pri teroristickom útoku v Londýne zahynula aj štyridsaťtriročná učiteľka španielčiny Aysha Frade, ktorá pracovala v škole DLD College nachádzajúcej sa neďaleko Westministerského mosta a v čase útoku sa ponáhľala vyzdvihnúť svoje deti zo školy. Stredajší útok v Londýne si okrem nej vyžiadal ešte dve obete na životoch: policajta a asi 50-ročného muža. O život prišiel aj útočník, ktorého zastrelila polícia.

Keby Aysha Frade tušila, čo sa v stredu odohrá na Westminsterskom moste, pravdepodobne by šla do školy pre svoje dve dcérky (11, 8) inou cestou. Bohužiaľ, zomrela po tom, čo do nej a ďalších ľudí narazil autom útočník, pričom nemala šancu prežiť, pretože náraz ju odhodil ešte aj pod kolesá autobusu. Terorista následne nožom dobodal policajta hliadkujúceho pred sídlom britského parlamentu. Policajti útočníka postrelili, neskôr svojim zraneniam podľahol.

Aysha sa narodila v Británii, ale jej rodina pochádza zo severného Španielska, konkrétne z mesta Betanzose. Jej najbližší sú v týchto chvíľach na ceste do Londýny. O dcérky sa teraz musí postarať manžel, Portugalčan John. "Smrť pani učiteľky nás hlboko zasiahla, sme šokovaní a smutní," povedal riaditeľ školy, v ktorej Aysha pracovala. Dodal, že Ayshu milovali nielen kolegovia, ale aj žiaci a že jej strata preto bude bolieť všetkých zamestnancov školy. 

Zranených je 29 ľudí, pričom stav siedmich z nich je kritický. Medzi nimi sú aj traja francúzski stredoškoláci, ktorí boli so školou v Londýne na zájazde.

Britská polícia dnes podľa BFMTV uviedla, že sa domnieva, že pozná identitu útočníka, ale nezverejní ju a médiá žiada v tejto veci tiež o zachovanie anonymity.

Polícia zatiaľ pracuje s predpokladom, že stredajší útok v Londýne bol je nejakým spôsobom prepojený s "islamským terorizmom". Pre televíznu stanicu BBC to uviedol britský minister obrany Michael Fallon.

Situáciu v Londýne a v iných mestách sledujeme naďalej ONLINE.

Do Londýna v týchto chvíľach smeruje aj náš reportér Rasťo Striško. Viac v priloženom videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy