Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
ROK PO: Brusel si minútou ticha uctil pamiatku 32 obetí teroristických útokov
Zdielať na

ROK PO: Brusel si minútou ticha uctil pamiatku 32 obetí teroristických útokov

BRUSEL / Brusel si v stredu minútou ticha pripomenul pamiatku 32 obetí teroristických útokov. Najprv sa o 7:58 na minútu zastavilo a utíchlo letisko Zaventem, druhá pietna spomienka sa odohrala o 9:11 na stanici metra Maalbeek. Minútu ticha ale v tej chvíli držali aj ľudia na uliciach, či turisti na bruselskom historickom námestí.

Pred rokom sa najprv dvaja samovražední atentátnici odpálili v odletovej hale bruselského letiska Zaventem, kde zabili 16 ľudí a stovky zranili.

Mená týchto obetí za sprievodu violončela zazneli pred asi 1 500 účastníkmi obradu na parkovisku pred letiskovou budovou. Medzi prítomnými bol belgický kráľ Philippe a kráľovná Mathilde, premiér Charles Michel s ministrami, ale predovšetkým pozostalí a zamestnanci letiska, teda kolegovia niektorých z obetí.

Minútu ticha nedržali len účastníci spomienkovej akcie pred letiskom, ale ľudia v celom rozsiahlom letiskovom komplexe. Neodlietali ani nepristávali lietadlá, pasažieri neboli odbavovaní.

Okolo 9:00 potom kráľovský pár a ďalší hostia dorazili na uzavretú stanicu metra Maalbeek symbolicky práve súpravou metra. Položili tu veniec a zazneli mená obetí. V čase, kedy na tomto mieste vlani atentátnik zabil 16 ľudí, držali minútu ticha nielen ľudia na stanici, ale aj v okolitých uliciach a dianie sa zastavilo aj v turistickom centre mesta.

Celkom pred rokom v Bruseli zahynulo 32 ľudí a viac ako tri stovky sa zranili. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, v meste ďalej platia prísne bezpečnostné opatrenia, v uliciach hliadkujú vojaci.

Pripomínanie tragédie bude v belgickej metropole pokračovať celý deň. Odhalený má byť pamätník obetiam od sochára Jeana-Henriho Comperea a na popoludne bol v centre mesta plánovaný pochod na pamiatku obetí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy