Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Voľby v Holandsku vyhral premiér Rutte
Zdielať na

Voľby v Holandsku vyhral premiér Rutte

AMSTERDAM / Stredopravá strana holandského premiéra Marka Rutteho získala podľa prvých čiastkových výsledkov stredajších volieb 33 kresiel v 150-člennom parlamente.

Vyplýva to zo sčítania zhruba 95 percent volebných okrskov. Na druhom mieste s 20 mandátmi skončila nacionalistická Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa, ktorá za VVD oproti očakávaniam výrazne zaostala. Wilders už Rutteho víťazstvo uznal.

Účasť na voľbách bola vysoká: podľa odhadov dosiahla 79 percent, v porovnaní so 75 percentami z roku 2012.

Rutte sa už po zverejnení prvých exit pollov vyhlásil za víťaza volieb. Holandsko podľa neho dokázalo zastaviť vlnu populizmu po vlaňajšom britskom referende a amerických voľbách.

Dôvod na spokojnosť mal však aj Geert Wilders, ktorý so svojimi stúpencami oslávil posilnenie svojej strany o štyri parlamentné kreslá.

Pozorovatelia varujú, že zostavovanie nového kabinetu bude zrejme komplikovaný proces, ktorý môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Sociálnodemokratická Strana práce (PvdA) - koaličný partner Rutteho liberálov - totiž dosiahla jeden z najhorších výsledkov vo svojej histórii a mala by obsadiť len deväť namiesto 38 kresiel z volieb v roku 2012.

Vzhľadom na oslabenie koaličnej sociálnodemokratickej Strany práce si Rutte bude musieť zrejme hľadať nových partnerov na pravej strane politického spektra. Premiér pritom vopred vylúčil možnosť spoločného vládnutia s Wildersom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy