Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Europoslanci rokovali. Schválili smernicu sprísňujúcu kontrolu zbraní
Zdielať na

Europoslanci rokovali. Schválili smernicu sprísňujúcu kontrolu zbraní

ŠTRASBURG / Európsky parlament v utorok schválil návrh smernice sprísňujúcej kontrolu nad strelnými zbraňami. Za kompromisnú podobu predlohy hlasovalo 491 zo 697 prítomných europoslancov, 178 bolo proti a 28 sa zdržalo.

Nová smernica okrem spoločných pravidiel pre označovanie a uchovávanie zbraní, alebo prepojenie databáz v členských štátoch o odmietnutých žiadostiach o zbrojný preukaz zakáže nadobúdať niektoré samonabíjacie, teda poloautomatické zbrane odvodené od armádnych typov automatických zbraní.

O pozmeňovacích návrhoch predložených poslankyňou Ditou Charanzovou v mene liberálov, sa ani nehlasovalo. Parlamentná spravodajkyňa Vicky Ford z Británie totiž varovala, že tým by prišli navnivoč všetky doterajšie práce na vylepšení pôvodného návrhu Európskej komisie a práva doterajších legálnych držiteľov by sa ocitli v ohrození.

Hlasovaniu predchádzala búrlivá debata, v ktorej zazneli i obvinenia z populizmu a ignorácie, alebo naopak z posadnutosti byrokratickou reguláciou, ktorá ľuďom strpčuje život.

Zo slovenských europoslancov podľa výpisy z hlasovania smernicu podporili Monika Flašíková-Beňová, Vladimír Maňka či Monika Smolková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy