Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Epidémia osýpok naďalej straší Rumunov, počet nakazených stúpa
Zdielať na

Epidémia osýpok naďalej straší Rumunov, počet nakazených stúpa

BUKUREŠŤ / Rumuni naďalej bojujú s epidémiou osýpok. Od septembra minulého roka zaznamenali viac ako tritisíc prípadov nakazenia týmto zákerným ochorením. Podľa miestnych médií zahynulo najmenej šestnásť ľudí.

Počet nakazených navyše stále stúpa. Osýpky sa podľa odborníkov šíria pre klesajúcu mieru očkovania. Pravdepodobnosť rozšírenia ochorenia v ďalších krajinách regiónu je vysoká. Zvýšený počet ochorení zaznamenali už aj v susednom Maďarsku.

Ako informoval v stredu na brífingu hlavný hygienik SR Ján Mikas, epidemiologická situácia na Slovensku je priaznivá. "Za posledné roky sme nezaznamenali ani jeden prípad domáceho ochorenia, ani importovaný prípad osýpok," povedal.

Hlavný hygienik SR: Dajte deti zaočkovať

Možnosť importu osýpok na Slovensko sa však podľa Mikasa nedá vylúčiť. "Preto odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu zavádzajúcich informácií a argumentov antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali pediatra a prediskutovali možnosť ich zaočkovania," apeloval hlavný hygienik. Epidémie veľkého rozsahu neočakáva.

V roku 2016 bolo v rámci EÚ hlásených viac ako 4 tisíc prípadov osýpok a epidémie boli hlásené z Francúzska, Írska, Anglicka, Walesu a Talianska. "V súčasnosti prebiehajú epidémie v Rumunsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Belgicku," informoval Mikas. Hlavný hygienik upozornil, že ku koncu januára tohto roka bol najvyšší počet prípadov v Rumunsku. "Čo sa týka medializovaných správ, môžeme potvrdiť, že v maďarskom meste Makó, ktoré leží blízko rumunských hraníc, zaznamenali 11 ochorení na osýpky, z toho päť prípadov bolo laboratórne potvrdených," dodal Mikas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy