Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hanebné pytliactvo, vzácneho nosorožca zabili priamo v ZOO
Zdielať na

Hanebné pytliactvo, vzácneho nosorožca zabili priamo v ZOO

THOIRY / Zrejme prvým prípadom upytliačeného nosorožca na území niektorej z európskych krajín sa zaoberá francúzska polícia. Štvorročný samec, Nosorožca bieleho južného, Vince sa stal obeťou zločincov tento týždeň v zoologickej záhrade vo francúzskom meste Thoiry západne od Paríža. Ošetrovatelia ho našli s odrezaným rohom v jeho výbehu.

Pytliaci v noci násilne prenikli do ZOO a nosorožca usmrtili tromi zásahmi do hlavy. Potom mu motorovou pílou odrezali roh, ktorý im na čiernom trhu môže vyniesť okolo 60 000 dolárov za kilogram. Pri odrezávaní druhého rohu boli pytliaci zrejme vyrušení, pretože narezaný zanechali na mieste. Polícia po nich pátra.

Ďalšie dva nosorožce chované v Thoiry vyviazli bez ujmy. Vince bol jedným z 250 nosorožcov narodených v európskych zoo v rámci chovného programu.

  Nosorožcov bielych južných (alebo tiež tuponosých) žije v súčasnosti okolo 20 tisíc. Oproti tomu nosorožec biely severný je vymierajúcim druhom s poslednými tromi jedincami.

O rohy nosorožcov majú záujem predovšetkým krajiny vo východnej Ázii, kde z nich podobne ako zo sloních klov vyrábajú väčšinou šperky, figúrky a maličkosti pre turistov. Používajú sa aj v tradičnej medicíne. Hoci bol predaj a nákup nosorožích rohov v celom svete zakázaný v roku 1977, pre rastúci dopyt po rohoch ich pytliaci ďalej zabíjajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy