Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pochybný liek z Kuby sa do Čiech dovážať nebude, k nám áno
Zdielať na

Pochybný liek z Kuby sa do Čiech dovážať nebude, k nám áno

BRATISLAVA / Vyrovnanie kubánskeho dlhu prostredníctvom neregistrovaného lieku pre pacientov s diabetickou nohou Česká republika nečakane stopla. Český minister zdravotníctva odmieta, aby boli Česi doslova pokusní králici. Na vyjadrenia českého ministra ihneď zareagoval aj poslanec Miroslav Beblavý. Ten žiada v liste ministra zdravotníctva, aby z bezpečnostných dôvodov dovoz lieku pre slovenských pacientov stopol aj on.

"Kubánska strana nepredložila požadovanú dokumentáciu. Aby totiž mohol byť takýto liečivý prípravok používaný v českej klinickej praxi, musela by kubánska strana doložiť všetky informácie, ktoré sa týkajú akosti, účinnosti a bezpečnosti daného prípravku. To sa doteraz nestalo," potvrdila hovorkyňa zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ČR) Lucie Přinesdomová.

Práve chýbajúci súhlas či nesúhlas slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je to, čo nezávislý poslanec vytýka nášmu ministrovi zdravotníctva. "Máme procesy, máme Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý má rozhodnúť o tom, čo je riskantné a čo nie je," povedal poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

"Slovenská legislatíva umožňuje dovážať liek aj v režime podobnom mimoriadneho dovozu, preto si uvedený liek nevyžaduje v tomto prípade kategorizáciu ani registráciu. Liek musí splniť všetky kvalitatívne atribúty registrovaného lieku," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Účinnosť lieku sa podľa vedenia ministerstva preukázala vo viacerých krajinách a dôvod na obavy z nežiadúcich účinkov vraj nie sú opodstatnené. "Vzhľadom na to, že liek sa aplikuje priamo do rany, počas prvých mesiacov bude podávanie lieku pod supervíziou aj kubánskych lekárov," dodala Eliášová.

To, že dovoz stopla Česká republika neznamená, že tak urobí či musí urobiť aj Slovensko. "Myslíme si, že konáme v prospech slovenského pacienta," uzavrela Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy