Skoro jasno
15°
Bratislava
Dievčatko meškalo na kontrolu, doktor ho neošetril. Neskôr zomrelo
Zdielať na

Dievčatko meškalo na kontrolu, doktor ho neošetril. Neskôr zomrelo

NEWPORT / Veľkou Britániou ešte aj v týchto dňoch otriasa prípad z predminulého roka, keď matka viezla na kontrolu svoje päťročné dieťa k neurologickému špecialistovi. Lekár vtedy dieťa odmietol ošetriť s tým, že mali prísť pred ôsmimi minútami, teda presne na objednaný čas. Na druhý deň dievčatko po silnom epileptickom záchvate zomrelo. Prípad momentálne rieši britský súd. Informáciu priniesol denník Daily Telegraph.

Matka na súde tvrdila, že s dcérou prišli nie o osem, ale o štyri minúty neskôr. Doktora, ktorý spravil chybu, predvolali pred príslušný orgán lekárskej komory, kde na neverejnom jednaní musel vysvetliť svoj postup. Zrejme si ho aj obhájil, pretože ordinuje ďalej. Ako ale uviedol pre britský denník Daily Telegraph, jeho dobrá povesť je už nenávratne preč. Bližšie sa doktor Rowe, ordinujúci v meste Newport, odmietol vyjadriť. 

Jediné potrestanie lekára bolo zatiaľ polročné suspendovanie. Pretože ale na neho podali žalobu rodičia zosnulého dievčaťa, predpokladá sa, že bude musieť uhradiť i finančné odškodnenie. Hlavné pochybenie podľa istej správy pritom leží práve na doktorových pleciach. Ten sa mal rodičov i dievčaťa spýtať, aký je jeho zdravotný stav. Nemal ho poslať domov s tým, že má prísť na druhý deň ráno. Mohol tak rozpoznať skôr, že sa zdravotný stav dievčaťa zhoršil. 

Doktor argumentoval tým, že to neboli štyri minúty a že keď keď sa matka s dcérou konečne ukázali, vyšetroval už ďalšieho malého pacienta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy