Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najväčší masový hrob ISIS. V jame ležia tisícky mŕtvych
Zdielať na

Najväčší masový hrob ISIS. V jame ležia tisícky mŕtvych

MOSUL / Iracké vládne sily pravdepodobne objavili najväčší masový hrob v blízkosti mesta Mosul. V jame na púšti je podľa odhadov pochovaných približne štyritisíc mŕtvych. Ide prevažne o irackých policajtov a vojakov.

Hrob sa nachádza v oblasti Chasfa, ktorá je vzdialená osem kilometrov od Mosulu. Bojovníci Islamského štátu od dobytia mesta v roku 2014 na tomto mieste pochovávali zajatých príslušníkov miestnych bezpečnostných síl.

Zoznamy mŕtvych v mešitách

"Vozili sme zajatcov v minibusoch či nákladiakoch. Muži mali spútané ruky a zaviazané oči. Postavili ich na kraj jamy a zozadu im strelili do hlavy," popísal obyvateľ neďalekej obce. Mŕtvi spadli priamo do jamy. Spočiatku podľa slov svedka nebolo telá vidieť. "To až neskôr, keď sa jama začala napĺňať," dodal.

Najväčší počet popravených v jeden den dosiahol dvojtisícovú hranicu, píše Daily Telegraph.

Chasfa je tak určite jedným, ak nie najväčším masovým hrobom, ktorý Islamský štát v Iraku vytvoril. Podľa denníka teda nejde o hrob, ale bývalé popravisko. Počet mŕtvych sa odhaduje na štyritisíc. 

​Popravy začali pol roka po tom, čo ISIS dobyl Mosul. Jeho bojovníci zoznamy mŕtvych pravidelne zverejňovali v miestnych mešitách. Do polovice roku 2015 teroristi naplnili jamu telami až po okraj. Na mŕtvoly položili betónové steny, ktoré následne zasypali zeminou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy