Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hviezdne vojny? Nie, ochrana policajtov pred smogom
Zdielať na

Hviezdne vojny? Nie, ochrana policajtov pred smogom

POĽSKO / Iba pár kilometrov za našimi severnými hranicami je situácia so smogom kritická. Policajtom v teréne dokonca ohrozuje zdravie. Celodenná služba sa dá prirovnať k vyfajčeniu 40 cigariet. Policajti preto dostali dýchacie masky.

Čoraz vyššia miera znečistenia ovzdušia v podobe smogu nie je novinkou ani u nás na Slovensku. V susednom Poľsku však dosahuje také extrémne hodnoty, že miestna polícia pristúpila k radikálnemu kroku.

"V teréne strávim denne aj osem hodín. Situácia v Krakove je fatálna, smog tu máme prakticky neustále," uviedol miestny policajt Pawel Mizera

Znečistenie

Policajti pritom tvrdia, že aj oni sú iba ľudia a svoje zdravie si musia chrániť, napríklad aj takýmito maskami. "Rozhodli sme sa pre našich príslušníkov zakúpiť veľké množstvo masiek, ktoré im ochránia dýchacie cesty v dňoch, keď je ovzdušie veľmi znečistené," uviedol hovorca polície Sebastian Gleń.

Ich použitie počas služby je pritom dobrovoľné. Počas samotného zásahu si ich môžu dať dole, aby osoba voči ktorej zasahujú mohla vidieť ich tváre.

Ochrana zdravia

"Ľudia sa trochu čudujú, ale už si zvykli. Väčšinou nás nežiadajú o to, aby sme si ich dali dole. Predsa len, aj my si musíme chrániť zdravie," dodal policajt Lukasz Kurdziel.

Ak ich však predsa len niekto vyzve, musia si masky dať dole. Vo veľkej miere ich začali využívať práve v zimných mesiacoch, je však možné, že im ostanú aj v lete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy