Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kimovho brata zabila neurotoxická látka
Zdielať na

Kimovho brata zabila neurotoxická látka

KUALA LUMPUR / Na tele mŕtveho brata severokórejského vodcu Kim Čong-una sa našla smrteľne nebezpečná nervová látka VX. Kim Čong-nam bol podľa vyšetrovateľov otrávený 13. februára na letisku v Kuala Lumpur v Malajzii.

Vyšetrovatelia už skôr uviedli, že brat severokórejského vodcu Kim Čong-nam bol s najväčšou pravdepodobnosťou otrávený akousi jedovatou látkou, ktorú mu nastriekali do tváre. Čakal na svoj let z Kuala Lumpur do Macaa, kde dlhodobo žil. Podľa kamerových záznamov ho napadli dve ženy.

VX je extrémne smrtiaca neurotická látka, nemá farbu a je bez zápachu. Používa sa ako chemická zbraň. Je nebezpečná pre dýchacie orgány a v práškovej forme poškodzuje kožu. Spôsobuje kŕče a smrť udusením. Na zabitie stačí iba desať miligramov látky v práškovej podobe.

​Malajzijská polícia v stredu identifikovala ďalších dvoch podozrivých z vraždy a boli predvolaní k výsluchu. Jeden z nich je druhým tajomníkom severokórejského veľvyslanectva v Malajzii, druhý je napojený na severokórejskú leteckú spoločnosť Air Koryo. Obaja sa v čase vraždy nachádzali v Malajzii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy