Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Iracké jednotky dobyli letisko v Mosule
Zdielať na

Iracké jednotky dobyli letisko v Mosule

BAGDAD / Iracké vládne jednotky vo štvrtok dobyli strategické letisko na juhu mesta Mosul. Oznámila to iracká štátna televízia.

Podľa BBC trvala bitka o letisko štyri hodiny. Mosulské letisko je strategický bod pre znovudobytie západnej časti mesta, ktoré je poslednou významnou baštou organizácie Islamský štát v Iraku. Východnú časť mesta dobyli vládnej jednotky v januári.

"Sily rýchlej reakcie a federálna polícia majú plne pod kontrolou letisko v Mosule," uviedla iracká štátna televízia. 

Iracké vládne jednotky, podporované medzinárodnou koalíciou na čele so Spojenými štátmi, začali v Mosule boje o letisko a vojenskú základňu Ghazlaní na južnom predmestí vo štvrtok skoro ráno. Pozemnej bitke predchádzalo nočné bombardovanie medzinárodnou koalíciou na čele so Spojenými štátmi. Pozemnej operácie sa podľa agentúry AP zúčastnili aj zahraniční vojaci, ktorých národnosť ale agentúra neuviedla. Pri štvrtkových bojoch o letisko a vojenskú základňu prišiel podľa BBC o život iracký plukovník, ktorého zabila mína pri letiskovej dráhe. 

Letáky s informáciami

Západná časť Mosulu je síce plošne o niečo menšia než východná časť, ktorú vládne jednotky dobyli minulý mesiac, ale je hustejšie obývaná. OSN už varovala, že boje môžu hroziť až 650 000 civilistom. Pred začatím ofenzívy vláda zhadzovala na mesto informačné letáky o blížiacom sa začiatku bojov. 

Dobytie západného Mosulu, v ktorom sa nachádza aj historická časť tohto starobylého mesta, môže byť podľa expertov ťažšie. Je v ňom totiž mnoho úzkych uličiek. 

Ofenzíva za znovudobytie druhého najväčšieho irackého mesta Mosulu, ktorý je v rukách Islamského štátu od júna 2014, začala vlani v októbri. Do bojov nasadili až 100 000 irackých vojakov, policajtov, Kurdov a šiítske milície.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy