Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vážne chorá žena váži pol tony, do nemocnice ju vyniesol žeriav
Zdielať na

Vážne chorá žena váži pol tony, do nemocnice ju vyniesol žeriav

BOMBAJ / Egypťanka, ktorá váži 500 kilogramov, absolvovala náročnú cestu do Indie. Tamojší lekári jej majú pomôcť s nadváhou spôsobenou zákernou chorobu. Do nemocničnej izby ju musel vyniesť žeriav.

Tridsaťšesťročná Eman Ahmed Abd El Aty trpí elefantiázou. Keď sa o nej dopočuli lekári z indickej nemocnice v Bombaji, rozhodli sa jej pomôcť. Pre egyptskú pacientku pripravili špeciálne lôžko. Z letiska do nemocnice ženu prepravilo nákladné auto. Potom nastúpila ťažká technika a do nemocničnej izby jej pomáhal žeriav. 

Elefantiáza je infekčná choroba, ktorá sa vyskytuje v Strednej a Južnej Amerike, Afrike a Južnej Ázii. Do tela nakazeného sa dostanú larvy červov. Tie dospievajú v cievach a upchávajú lymfatický systém. Pred operáciou budú ženu lekári sledovať. Nádej dal Egypťanke indický lekár Muffazal Lakdawala, ktorý osobne požiadal indického ministra zahraničných vecí, aby žene potvrdil vízum, ktoré predtým úrady zamietli.

Výsledkom choroby je masívne zhrubnutie kože, kvôli ktorej sa choroba prezýva elefantiáza, teda slonia choroba. V krajnom prípade sa končí smrťou. Na celom svete je infikovaných asi 120 miliónov ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy