Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stovky veľrýb uhynuli na pobreží Nového Zélandu
Zdielať na

Stovky veľrýb uhynuli na pobreží Nového Zélandu

WELLINGTON / Stovky veľrýb uviazli na brehu novozélandského Južného ostrova a uhynuli. Vyše sto ďalších, ktoré sú ešte nažive, sa záchranári pokúšali dostať späť do mora.

Podľa záchranárskej organizácie Project Jonah na odľahlej pláži Farewell Spit uviazlo vo štvrtok 416 guľohlavcov, pričom 75 percent z nich v priebehu noci uhynulo, píše BBC.

Záchranári v spolupráci s rezortom životného prostredia vyzvali dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť pri navrátení preživších veľrýb do mora. Ide o jeden z najtragickejších incidentov svojho druhu na Novom Zélande za uplynulé roky.

Vo februári 2015 uviazlo na brehu v približne rovnakej oblasti takmer 200 guľohlavcov, podarilo sa zachrániť 60 z nich. Podľa zmienenej ochranárskej organizácie sa historicky najrozsiahlejšie zaznamenané uviaznutie veľrýb na pláži udialo v roku 1918. Na Chathamových ostrovoch, ktoré patria Novému Zélandu, uviazlo na plytčine zhruba tisíc guľohlavcov.

Guľohlavec je v tomto smere najzraniteľnejšou veľrybou, keďže sa presúva vo veľkých húfoch. Vedci stále nepoznajú uspokojivú odpoveď na to, prečo tieto morské cicavce často končia na súši. Predpokladá sa ale, že v tom zohráva úlohu viacero nepriaznivých faktorov - od chorôb po extrémne počasie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy