Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Muži častejšie fajčia, umierajú skôr
Zdielať na

Muži častejšie fajčia, umierajú skôr

PRAHA / Muži všetkých vekových kategórií oveľa častejšie fajčia a viac trpia nadváhou. Vyplýva to zo štatistík Českého štatistického úradu (ČSÚ). Tiež kvôli tomu muži skôr umierajú. Po 75. roku veku pripadá na jedného vdovca približne päť vdov, poznamenal Marek Řezanka z ČSÚ.

V populácii podľa zdravotníckych štatistík denne fajčí viac ako štvrtina mužov a asi pätnásť percent žien. Najväčší rozdiel v zastúpení denných fajčiarov medzi mužmi a ženami je medzi najmladšími a najstaršími ľuďmi. Medzi 25 a 34 rokmi fajčí asi 35 percent mužov a menej ako pätina žien. Medzi ľuďmi od 65 do 74 rokov je cez desať percent fajčiarov a menej ako päť percent fajčiarok.

Fajčenie poškodzuje zdravie. "Hlavne fajčenie od 45 rokov veku je pre mužov aj pre ženy veľmi rizikové," uviedla Michaela Kleňhová zo sekcie demografie a štatistík ŠÚ SR. U mužov sú tak častejšie kardiovaskulárne ochorenia a tiež zhubné nádory vrátane rakoviny pľúc.

Negatívny vplyv na zdravotný stav má tiež nadváha, ktorou trpí takmer polovica žien a dve tretiny mužov. V štádiu obezity už medzi pohlaviami nie sú výrazné rozdiely, u oboch je okolo dvadsať percent obéznych.

Nielen kvôli týmto rizikovým faktorom sa muži dožívajú nižšieho veku ako ženy. V roku 2014 mali muži nádej dožiť sa skoro 76 rokov, ženy asi 82 ​​rokov. Skutočnosť, že ženy väčšinou prežívajú muža, spôsobuje, že medzi ženami staršími ako 75 rokov prevažujú vdovy. U mužov prevaha vdovcov nastáva až po deväťdesiatke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy