Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zvieratá v ZOO nechali vyhladovať na smrť, nestarali sa o nich mesiace
Zdielať na

Zvieratá v ZOO nechali vyhladovať na smrť, nestarali sa o nich mesiace

MÓSUL / Dlhé mesiace bolo iracké mesto Mósul baštou Islamského štátu. Koncom minulého roka sa podarilo irackej armáde vytlačiť islamských radikálov na okraj mesta a do mesta sa pomaly začal vracať život. Ľudia sa prišli pozrieť aj do kedysi obľúbenej zoologickej záhrady. Naskytol sa im príšerný pohľad.

Zoologická záhrada Nour Park v Mósule, druhom najväčšom meste Iraku, bývala vždy plná rodín s deťmi. Od roku 2014 ho však postupne obsadzovali fanatici z islamského štátu ISIS. Keď si podmanili aj východnú časť mesta, v ktorej leží miestna ZOO, spravili si v nej vojenskú základňu. Zvieratá boli evidentne to posledné, na čom im záležalo.

Keď tam v uplynulých dňoch konečne dorazila pomoc, našli už len dve živé zvieratá - leva a medveďa, uvádza v článku denník Daily Mail. Ostatné boli buď mŕtve alebo zmizli. "Keď sa boje zintenzívnili, bolo nemožné, aby sa k nim stráž alebo ošetrovatelia dostali," vysvetľuje majiteľ ZOO, Abu Omar. 

Bahno, zápach, neskutočný neporiadok a hlad - v takých podmienkach žili zvieratá v ZOO v Mósule dlhé mesiace. Ľudia bývajúci v okolí ZOO sa snažili nosiť zvieratám aspoň zbytky jedla, no sami mali neraz problém, čo do úst, pre chlpatých úbožiakov zo ZOO tak už veľa neostávalo. Keď zdochli prvé dva levy zo štyroch, ich telá zjedol preživší lev. Klietku opíc zasiahla bomba, rozpŕchli sa a kradli ľuďom v okolí jedlo, niektoré aj útočili.

Anti-ISIS združenie, Oko Mósulu, zverejnilo fotografie a prosilo o pomoc. Zareagoval dobrovoľník z Kurdistanu, ktorý do mesta priviezol jedlo na jeden mesiac. Aktivisti z Oka Mósulu na svojom profile na Facebooku napísali: "Keď sa naučíte starať sa o zvieratá a byť k nim milostiví, potom spoznáte hodnotu ľudského života". Dnes sa v parku ZOO opäť hrávajú deti, no miesto je stále plné nevybuchnutých bômb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy