Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neďaleko Donecka vypukli tvrdé boje
Zdielať na

Neďaleko Donecka vypukli tvrdé boje

WASHINGTON / Nová stála zástupkyňa Spojených štátov v OSN Nikki Haley obvinila Rusko z eskalácie konfliktu na východe Ukrajiny. Vyhlásila, že protiruské sankcie budú platiť, kým Moskva nevráti Ukrajine polostrov Krym.

"Považujem za nešťastné, že pri svojom prvom vystúpení v Rade bezpečnosti musím súdiť agresívne konanie Ruska. To sa nemalo stať. Chceme zlepšiť vzťahy s Ruskom. Ale katastrofálna situácia na východe Ukrajiny nás núti jasne a dôrazne odsudzovať konanie Ruska," povedala veľvyslankyňa nominovaná prezidentom Donaldom Trumpom.

Problém nevznikol na Kryme

Východná Ukrajina podľa jej slov nie je jedinou časťou krajiny, ktorá trpí agresívne kroky Ruska. "USA aj naďalej odsudzujú ruskú okupáciu Krymu a vyzývajú k jej okamžitému ukončeniu. Krym je súčasť Ukrajiny. Sankcie, ktoré sme pre Krym zaviedli, budú platiť, ak Ruská federácia nevráti Ukrajine kontrolu nad polostrovom," dodala.

Sankcie proti Rusku nemôžu byť zrušené, ak k vráteniu nedôjde."O budúcnosti svojej krajiny musia rozhodovať Ukrajinci a nie Rusi," podporil americkú kolegyňu britský veľvyslanec Matthew Rycroft.

Ruský zástupca Vitalij Čurkin Haleyové oponoval. Uviedol, že americká ústava začína slovami - My, ľud - a že aj ľud Krymu v referende jasne vyjadril svoju vôľu pripojiť sa k Rusku. Ukrajinská kríza podľa neho nezačala na Kryme, ale štátnym prevratom v Kyjeve. 

Rusko anektovalo Krym v marci 2014 po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve. Nasledovalo vypuknutie ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si doposiaľ vyžiadal takmer 10 tisíc mŕtvych.

​Referendum o vstupe do NATO

Proruskí separatisti za posledných 24 hodín stratili pri obci Avdijivka 26 bojovníkov, ďalších 60 radikálov je zranených. Na sociálnej sieti to potvrdil policajný šéf Doneckej oblasti. Povstalci naopak oznámili, že za posledných niekoľko dní bolo na východe Ukrajiny zabitých približne 200 ukrajinských vojakov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko zároveň vyhlásil, že chce usporiadať referendum o vstupe do NATO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy