Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Rakúsku zakážu nosiť burky
Zdielať na

V Rakúsku zakážu nosiť burky

VIEDEŇ / Rakúska koaličná vláda v pondelok prisľúbila zavedenie zákazu moslimských závojov, ktoré zakrývajú tvár. Vláda okrem toho chce sprísniť pravidlá pracovnej sily z východnej Európy na domáci trh práce. Všetky kroky sú súčasťou balíčka, ktorý má byť protiváhou vzostupu Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Strana FPÖ je zameraná protiislamsky a v prieskumoch verejnej mienky sa niekoľko mesiacov umiestňuje na prvom mieste obľúbenosti u voličov. Za toto všetko môže podľa agentúry Reuters príval viac ako milióna migrantov do Európy za posledné dva roky a zároveň strach o pracovné miesta a bezpečnosť ľudí. Norbertovi Hoferovi, ktorý je kandidátom FPÖ uniklo víťazstvo v prezidentských voľbách veľmi tesne.

S najbližšími parlamentnými voľbami, ktoré sa konajú na budúci rok, rakúsky kancelár Christian Kern zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) dúfa, že tento konkrétny balíček bude novou silou pre osemmesačnú vládnu koalíciu, tá je považovaná za nie veľmi efektívnu. "Dohodli sme sa, že musíme pracovať rýchlejšie a jasnejšie. Je teraz na nás, aby sme pristúpili k implementácii tohto programu," uviedol konzervatívny vicekancelár Reinhold Mitterlehner na spoločnej tlačovej konferencii s Kernom.

Táto dohoda obsahuje zákaz moslimských závojov, napríklad burku či nikáb, ktoré úplne alebo čiastočne zahaľujú tvár a jej väčšiu časť. V dohode sa okrem toho hovorí aj o zákaze nosenia náboženských symbolov štátnymi zamestnancami. 

"Veríme v otvorenú spoločnosť, ktorá je založená na otvorenej komunikácii. Celotelové závoje na verejných miestach sú však proti tomu a preto budú zakázané," uvádza sa v koaličnej dohode. Prevažne katolícke Rakúsko je pri 8,7-miliónovej populácii krajiny domovom zhruba 600 000 moslimov.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy