Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bratislava je v TOP 10 medzi mestami, v ktorých sa dobre žije
Zdielať na

Bratislava je v TOP 10 medzi mestami, v ktorých sa dobre žije

BRATISLAVA / Holandská organizácia Hoofdkraan zostavila rebríček miest, v ktorých sa dobre žije na voľnej nohe. Bratislava sa ocitla na 8. zo 117 miest. Výsledky zverejnila na svojom webe.

Keby ste si mohli vybrať hocijaké miesto na svete, kde by ste žili na voľnej nohe, ktoré by to bolo? Toto je otázka, ktorú sa holandská organizácia spájajúca ľudí na voľnej nohe, pýtala v prieskume. Portugalský Lisabon je podľa výsledkov najlepšie miesto pre ľudí, ktorí chcú žiť na voľnej nohe. Kombinácia nízkych cien, rýchleho internetu, dobrého počasia v lete a bezpečnosti spravili z tohto mesta číslo jeden, píše thedaily.sk.

Agentúra Hoofdkraan spravila online výskum so 117 mestami vo viac ako 90 krajinách a prišiel na 23 faktorov, ktoré ovplyvňovali výber: mier, bezpečnosť, sloboda prejavu, nočný život, vzdialenosť k prírode a plážam. Ale taktiež aj faktory, ktoré sú dôležité pre ľudí žijúcich na voľnej nohe: výška daní, výber miest, z ktorých sa dá pracovať, cenové relácie, aký dobrý a rýchly je internet, či prístupnosť dobrej kávy. 

Toto všetko najlepšie spĺňa Portugalsko. Nielen jeho hlavné mesto Lisabon sa nachádza na prvom mieste. Druhé najväčšie mesto, Porto, je v rebríčku desiate.

TOP 10 miest: 

1. Lisabon, Portugalsko

2. Miami, USA

3. Seville, Španielsko

4. Las Palmas, Gran Canaria

5. New Orleans, USA

6. Bristol, Anglicko

7. Marseille, Francúzsko

8. Bratislava, Slovensko

9. Vancouver, Canada

10. Porto, Portugalsko

Zo 117 miest vyšlo najhoršie mesto Dhaka v Bangladéši, ďalej ruský Petrohrad, Lagos v Nigérii, Peking v Číne, Káthmandu v Nepále, La Paz v Bolívii, Johannesburg v Južnej Afrike, Dar Es Salaam v Tanzánii, indonézska Jakarta a aj kenské Nairobi. Vo väčšine týchto miest sú výdavky na život síce nízke, no mestá sú špinavé, nebezpečné, je v nich pomalý internet či nesloboda prejavu. 

Zaujímavosti

Ak nechcete platiť dane, presťahujte sa do Spojených arabských emirátov. Nemajú žiadne dane z príjmu. 

Je pre vás dôležitá okolitá príroda? Presuňte sa do Kapského Mesta, kde majú najväčší mestský park, Table Mountain National Park. Druhý najväčší mestský park sa nachádza v brazílskom Rio de Janeiro.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy