Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vedci plánujú pochod proti Trumpovi
Zdielať na

Vedci plánujú pochod proti Trumpovi

WASHINGTON / Po tom, čo sa viac než milión ľudí zišlo vo Washingtone, Los Angeles a ďalších mestách sveta na protestoch za práva žien, ktoré sú podľa aktivistov ohrozené novou vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa, pôjdu protestovať aj vedci.

Myšlienku podporili všetci, ktorí diskutovali o klimatických zmenách či o politike energií. "Som fyzik, môj kamarát učiteľ biológie. Ak protest zorganizujú, prídeme," povedal respondent. "Som umelec, ale zaujímam sa o vedu, taktiež budem protestovať," povedal ďalší. Počas niekoľkých hodín vznikla na Facebooku skupina, ktorá je momentálne zadefinovaná ako "skrytá". Pridávajú sa tam státisíce ľudí, píše portál CNN.

"Množstvo ľudí má nezávislú myšlienku protestovať vo Washingtone a po celej krajine. Spájame sa aj cez Twitter, ako množstvo takýchto vecí vzniká," povedala Caroline Weinberg, výskumníčka a spoluorganizátorka protestu. "Existujú určité veci, ktoré sa vo svete dejú a ktoré máme prijať ako fakty so žiadnou alternatívou," píše sa na stránke organizátorov. "Krajina sa otepľuje v dôsledku ľudskej činnosti. Americká vláda, ktorá ignoruje vedu, ohrozuje celý svet."

Organizátori stále pracujú na detailoch, vrátane dátumu pochodu. "V súčasnej dobe formulujeme svoje požiadavky, pričom spolupracujeme s rôznorodou skupinou vedcov," povedal Weinberg.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy