Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Za rýchlosť vám môžu v Rakúsku vziať kľúče od auta
Zdielať na

Za rýchlosť vám môžu v Rakúsku vziať kľúče od auta

VIEDEŇ / Rakúšania si pripravili pre šoférov zmeny. Okrem toho, že si za diaľničnú známku priplatíte, nastali zmeny aj v používaní záznamov z kamier. Niektoré metódy so zadržiavaním predmetov v cene pokuty vodičov nepotešia.

Od roka 2005 vznikli v Rakúsku emisné zóny, do ktorých smú vojsť len nákladné vozidlá od určitej emisnej normy. V týchto oblastiach je spravidla obmedzená rýchlosť a za jej prekročenie doteraz zaplatil vodič pokutu. V súčasnosti ministerstvo dopravy plánuje podstatné sprísnenie sankcií, ktoré by mohlo vstúpiť do platnosti už na jar tohto roka.

Podľa návrhu bude mať rakúska polícia právo zabrániť ďalšej jazde, napríklad, odobraním kľúčov od vozidla, zadržaním vodičského preukazu alebo namontovaním tzv. papuče. V týchto zónach býva rýchlosť obmedzená nielen pre nákladné vozidlá, ale aj pre osobné. Ako pre portál autobild.cas povedal právnik ÖAMTC Nikolaus Authried, tieto opatrenia bude môcť polícia uplatniť voči vodičom všetkých vozidiel, čiže aj osobných. Podľa Authrieda s najväčšou pravdepodobnosťou sa ale tieto opatrenia nebudú týkať každého prekročenia rýchlosti, ale až od určitej rýchlosti. O tomto limite sa v súčasnosti diskutuje.

Drahšie známky

Diaľničné známky v Rakúsku tento rok mierne zdražejú. Týka sa to nielen bežných známok, ale aj špeciálneho mýta na alpských diaľniciach a v tuneloch. Tohtoročná známka je tyrkysová s označením B17 a symbolom pre ročnú (J), dvojmesačnú (M) a 10-dňovú (T). Okrem toho Rakúsko v súčasnosti zvažuje možnosť zavedenia elektronickej známky, podľa ÖAMTC by motoristi mohli mať túto možnosť už v decembri tohto roka. Na druhej strane ale klub upozorňuje, že v súčasnosti je nápad v štádiu diskusií a konkrétny legislatívny návrh ešte neexistuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy