Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tridsať percent zamestnávateľov nevie obsadiť pracovné miesta, šanca pre Slovákov
Zdielať na

Tridsať percent zamestnávateľov nevie obsadiť pracovné miesta, šanca pre Slovákov

ČESKO / Naši západní susedia majú problém obsadzovať pracovné pozície. Nezamestnanosť sa v Česku pohybuje na úrovni 5 percent, u nás je to takmer 9 percent. Kým u nás je priemerná hrubá mzda zhruba 900 eur, v Českej republike je to v prepočte vyše 1000 eur. Personalisti nariekajú, že pre zamestnávateľov nemajú kde brať ľudí.

Kým na Slovensku odborári vidia pracovníkov zo zahraničia len neradi, v Česku by sa im aktuálne zrejme veľmi potešili. Prieskum personálnej agentúry ukázal, že už teraz tam má problém obsadiť voľné miesta zhruba 30 percent zamestnávateľov. Ešte pred rokom to bolo len 18 percent firiem. Najťažšie sa hľadajú ľudia na vysokokvalifikované pozície do výroby, no nedostatok vhodných uchádzačov evidujú v podstate vo všetkých sférach výroby, aj na pozíciách skladníkov či robotníkov. 

Nedostatok sily nie je len vo výrobe

Zle sa za hranicami obsadzujú aj miesta lekárov a ostatné neošetrovateľské zdravotnícke profesie. Záujem by však bol aj o vodičov kamiónov. Kým pred pár rokmi, keď bola nezamestnanosť na rekordných číslach a zamestnávatelia si mohli vyberať, neraz žiadali aj schopnosti a skúsenosti nad rámec pozície, teraz mnohí priznávajú, že berú každého, kto má "obe ruky". České firmy, resp. spoločnosti so sídlom v Českej republike plánujú aj tento rok vytvoriť stovky nových pracovných miest, pre ktoré nemajú uchádzačov. Aktuálne je v ponuke pre pomocných pracovníkov do výroby 8 000 miest, problémom je však nie veľmi atraktívny plat, len málo nad 500 eur mesačne. Pre dlhodobo nezamestnaných, hoci aj zo Slovenska, by však aj táto suma a istota zamestnaneckého pomeru mohli byť predsa len motiváciou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy