Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zaručený príjem odštartovali Fíni, fungoval by na Slovensku?
Zdielať na

Zaručený príjem odštartovali Fíni, fungoval by na Slovensku?

HELSINKI / Dostávať každý mesiac od štátu príjem vo výške 560 eur, bez toho aby ste čokoľvek urobili? Vo Fínsku spustili takýto projekt od Januára. Dvetisíc ľudí bude počas dvoch rokov dostávať 560 eur mesačne. Bez ohľadu na to, či pracujú alebo nie, či majú nárok na nejaké sociálne dávky. O podobnom systéme sa hovorí aj v ďalších krajinách, čo na to Slovensko?

"Fíni sú absolútnym lídrom v takomto type experimentov v Európe. To znamená, že ak sa odhodlajú voviesť celoplošne do praxe čosi podobné máme veľký predpoklad veriť tomu, že ide o niečo, čo je dokonale premyslené, zdôvodnené a čo má pravdepodobne šancu na úspech," povedala Sylvia Porubänová sociologička. 

Hlavným cieľom sociálneho experimentu je podporiť zamestnanosť a bojovať proti chudobe. Podľa odborníka, by na Slovensku vznikli určité riziká. "Rizikom tohoto systému je, že pokiaľ by dávka bola nastavená necitlivo, tak by mohla vzniknúť skupina ľudí, ktorá sa bude spoliehať na túto dávku a nebude motivovaná pracovať," povedal Maroš Ovčarik finančný analytik.

Výhody môžu byť rôzne

"Výhodou takéhoto systému by mohlo byť, že pokiaľ by nahradil súčasný systém vyplácania sociálnych dávok, ktorý je podľa môjho názoru príliš zložitý a neprehľadný tak by tieto dávky mohli byť vyplácané viac transparentne a viac prehľadnejšie," dodal Maroš Ovčarik

Ako to funguje vo Fínsku?

Krátko pred Silvestrom sa dvetisíc náhodne zvolených nezamestnaných Fínov dozvie, že ich úrady do experimentu zaradili. Účasť v ňom nemožno odmietnuť.

Tieto peniaze nebudú podliehať zdaneniu, nebudú nijako účelovo viazané a nebude o ne potrebné žiadať. Ak si príjemcovia nájdu privýrobok, o túto dávku neprídu.

Fínska vláda sa domnieva, že by štát takto mohol ušetriť peniaze, ktoré pri vyplácaní dávok v súčasnej podobe vyplytvá na byrokraciu s nimi spojenú. Dávka by tak v novom poňatí nemusela stáť ani viac, ani menej prostriedkov, hoci je o 10 eur vyšší.

Švajčiari experiment odmietli

Experiment sa zaručeným príjmom sa má v januári 2017 rozbehnúť aj v holandskom meste Utrecht. Na celoštátnej úrovni ale garantovaný príjem pre všetkých občanov odmietli na začiatku júna v referende vo Švajčiarsku.

Podľa návrhu mal činiť 2500 frankov mesačne bez ohľadu na to, či dotyčný pracuje, alebo je nezamestnaný. Na druhú stranu chcelo Švajčiarsko zrušiť všetky sociálne dávky, podpory a príspevky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy