Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rusi našli 11 tiel zo zrúteného lietadla, objavil sa záznam komunikácie
Zdielať na

Rusi našli 11 tiel zo zrúteného lietadla, objavil sa záznam komunikácie

MOSKVA / Vo vodách Čierneho mora v pondelok pokračuje pátranie po obetiach nehody ruského lietadla. Na palube cestovalo 92 ľudí. Záchranárom sa doteraz podarilo nájsť 11 tiel a ďalšie pozostatky. Podľa ruského ministra dopravy za pád stroja môže chyba pilota či technická porucha.

Podľa serveru BBC v Čiernom mori neďaleko mesta Soči operuje 3 500 ľudí. Po troskách a obetiach pátrajú lode, lietadlá, helikoptéry i ponorky. Tím 139 potápačov pracoval podľa ruských médií cez noc. "Operáciu sme nezastavili ani na minútu," vyhlásil v pondelok hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Oznámil, že z Čierneho mora dosiaľ záchranári vytiahli 11 tiel obetí, a tiež desiatky ostatkov a trosiek. Záchranári pátrajú na ploche viac ako desiatich štvorcových kilometrov. "Časti lietadla Tu-154 ruského ministerstva obrany sme našli asi 1,5 kilometra od pobrežia mesta Soči v hĺbke 50 70 metrov," dodal.

Na pondelňajšej tlačovej konferencii ruský minister dopravy Maksim Sokolov potvrdil, že za zrútením stroja je pravdepodobne chyba pilota alebo technická porucha. S variantom teroristického útoku vyšetrovatelia stále počítajú, považujú ju však za vysoko nepravdepodobnú, píše agentúra TASS.

Rovnaký názor má aj ruská tajná služba FSB. "Indície a skutočnosti svedčiace o možnosti spáchania teroristického činu alebo diverzie na palube lietadla nie sú v súčasnej dobe k dispozícii," uviedla vo vyhlásení. Hlavnými pracovnými verziami tak zostáva, že sa do motora mohol dostať nejaký predmet, ďalej nekvalitné palivo, ktoré malo za následok stratu ťahu a zastavenie motorov, chyba v pilotovaní a technická porucha lietadla, dodala FSB.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaného člena pátracieho tímu uviedla, že jednej z lodí sa podarilo lokalizovať objekt pripomínajúci trup lietadla. Nachádza sa údajne 1,5 kilometra od pobrežia.

V ruských médiách sa objavil audiozáznam poslednej komunikácie riadiacej veže a posádky lietadla. Vyplýva z neho, že lietadlo nemalo krátko pred nehodou žiadne problémy. Hlas posádky bol pri komunikácii pokojný do chvíle, kedy lietadlo zmizlo z radarov. V mieste pádu bolo podľa riadenia letovej prevádzky dobré počasie.

Podľa niektorých teórií môže za letecké nešťastie zlý technický stav lietadla. Stroj bol uvedený do prevádzky v roku 1983. Tvrdia, že pravidelne prechádzalo technickými kontrolami. Poslednú absolvoval v septembri tohto roku. V decembri 2014 lietadlo prešlo generálnou opravou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy