Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Belgická polícia úraduje, preveruje desiatku detí napojených na radikálov
Zdielať na

Belgická polícia úraduje, preveruje desiatku detí napojených na radikálov

BRUSEL / Belgická justícia preveruje asi desať prípadov zapojenia detí do aktivít teroristickej skupiny Islamský štát. Oznámil to v sobotu úrad belgickej prokuratúry.

"Máme asi desať prípadov, v ktorých sú zapojené maloleté osoby," uviedol hovorca prokuratúry Eric Van de Sypt. Žiadne z týchto detí ale podľa neho útok nepripravovalo. Hovorca sa k maloletým vyslovil v súvislosti s prípadom terorizmu v Nemecku. V piatok tam 12-ročný chlapec irackého pôvodu a zrejme s väzbami na Islamský štát zaútočil na vianočné trhy v Ludwigshafene. 

Maloletí, o ktorých je reč v Belgicku, boli zapojení "viac alebo menej do aktivít spojených s Islamským štátom," povedal Van de Sypt. Boli podľa neho aktívni na mobilnej sieti Telegram a pôsobili ako prostredníci. Pomáhali tak ľuďom, ktorí chceli odísť bojovať do Iraku a Sýrie, a prejavovali tiež sympatie k radikálom. 

"Zasahujeme veľmi zriedka, najmä preto, že sa to týka maloletých," povedal hovorca. Maloleté osoby podľa neho umiestnili do "uzavretých inštitúcii". 

"Ani jeden z nich nepripravoval útok a nebol k nemu donútený," dodal hovorca. Podľa neho sú v skupine preverovaných ako chlapci, tak dievčatá. Detaily o ich veku hovorca neposkytol. 

Bruselské letisko a metro sa v marci stali terčom útokov, pri ktorých prišlo o život 32 ľudí. Páchatelia patrili k tej istej francúzsko-belgickej skupine, ktorá vlani zabila pri atentátoch v Paríži 130 ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy