Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mladý útočník zastrelil vo Fínsku starostku mesta a dve novinárky
Zdielať na

Mladý útočník zastrelil vo Fínsku starostku mesta a dve novinárky

Zdroj: AFP

HELSINKY / Tri ženy zastrelil v noci zo soboty na nedelu mladý muž pred reštauráciou v mestečku na juhovýchode Fínska. Obeťami strelca sa stali starostka mesta a dve miestne novinárky, oznámila to na tlačovej konferencii fínska polícia. Potvrdila zároveň, že páchateľ bol zadržaný a vypočúvaný. Motív jeho činu ale zatiaľ stále nie je jasný.

Incident sa odohral okolo polnoci v mestečku Imatra pri hraniciach s Ruskom, ktoré má približne 28 000 obyvateľov.

Pred reštauráciou na pešej zóne v centre, kde sa nachádzajú aj nočné kluby, strieľal dvadsaťtriročný miestny občan, s kriminálnou minulosťou. Svoje tri obete zasiahol každú niekoľkými ranami z pušky do hlavy a trupu. Očití svedkovia obete identifikovali.

K miestu streľby práve v tom čase prichádzalo hliadkové policajné auto. Strelec nekládol pri zadržaní policajtom odpor. "V tejto chvíli to vyzerá, že obete boli vybrané náhodne," cituje britský denník The Guardien vyjadrenie fínskej políciey tlačovej konferencie.

Miestne úrady otvorili po incidente krízové ​​centrum, píše britský denník Daily Mirror.  "Boli tam ľudia, keď sa to stalo. V tak malom meste je to dosť veľký incident a mnoho ľudí zažilo šok," povedala hovorkyňa miestneho sociálneho a zdravotníckeho odboru.

Fínsko s 5,4 milióna obyvateľov je krajinou so silnou loveckou tradíciou. Oficiálne registrovaných je v krajine 650 000 držiteľov zbraní, prípady zabitia človeka s ich použitím sú ale vzácne. Po dvoch prípadoch streľby v škole v minulých desiatich rokoch boli ale zbrojné zákony vo Fínsku sprísnené.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy