Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rakúsko bude mať nového prezidenta
Zdielať na

Rakúsko bude mať nového prezidenta

Zdroj: SITA

VIEDEŇ / Predpokladaným víťazom opakovaného druhého kola prezidentských volieb v Rakúsku sa stal bývalý predseda strany Zelených Alexander Van der Bellen, ktorý kandidoval ako nezávislý.

Novým rakúskym prezidentom bude zrejme nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Alexander Van der Bellen.

Podľa priebežných výsledkov zverejnených stanicou ORF vedie s 53,3 percentami nad kandidátom pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hofer, ktorý zatiaľ získal 46,7 percenta.

Predseda krajne pravicovej FPÖ Heinz-Christian Strach už volebnú porážku svojho kandidáta uznal a Van der Bellenovi pogratuloval.

Hlasy sú spočítané už v takmer 70 percentách volebných miestností. Hlasy z korešpondenčného hlasovania sa začnú počítať až v pondelok. Podľa televíznej stanice ORF je ale už teraz takmer isté, že na náskoku Van der Bellena sa nič nezmení.

Pomerne veľký rozdiel v počte hlasov, ktorý voliči nakoniec dali jednotlivým kandidátom, je prekvapivý. Predvolebné prieskumy do poslednej chvíle predpovedali veľmi tesný súboj.

Prezidentský kandidát Slobodných Norbert Hofer priznal porážku vo voľbách a pogratuloval svojmu rivalovi. Vyzval Rakúšanmi, aby držali pospolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy