Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trumpovi právnici bránia prepočítaniu hlasov v amerických voľbách
Zdielať na

Trumpovi právnici bránia prepočítaniu hlasov v amerických voľbách

Zdroj: Profimedia

WASHINGTON / Právnici novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia zablokovať ručné prepočítanie hlasov v štátoch Pensylvánia, Wisconsin a Michigan. Oznámil to americký server Politico.

K novému sčítaniu hlasov vyzvala neúspešná prezidentská kandidátka Zelených Jill Steinová, žiadosť podporila niekoľkomiliónovou kauciou. Súd vo Wisconsine žiadosť o zablokovanie prepočítavania odmietol, ale povolil postup konania v tejto kauze.

Podľa právnych tímov Donalda Trumpa neexistuje jediný dôkaz, že by bol volebný proces v ktoromkoľvek z týchto štátov zmanipulovaný. Protest proti prepočítaniu podľa amerického serveru Politico adresovala Federálnej volebnej komisii aj wisconsinská pobočka Republikánskej strany. 

V štátoch Pensylvánia, Wisconsin a Michigan bol pomer hlasov odovzdaných Trumpovi a Clintonovej veľmi tesný; hlasy voliteľov však získal republikán Trump. V Michigane bol v súlade so zákonmi štátu prepočet hlasov zastavený, kým sa vyrieši republikánska sťažnosť. Miestna volebná komisia na to má päť dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy