Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svetové médiá píšu o Ficových protislovenských prostitútkach
Zdielať na

Svetové médiá píšu o Ficových protislovenských prostitútkach

BRATISLAVA / Slovenský premiér Róbert Fico čelí veľkej kritike po svojich výrokoch, že niektorí novinári sú špinavé protislovenské prostitútky. O jeho výrokoch píšu aj viaceré významné svetové média. Premiéra Fica kritizuje aj Asociácia európskych novinárov. Tá tvrdí, že takéto vyjadrenia ohrozujú slobodu tlače na Slovensku a mal by sa ospravedlniť.

Premiér Robert Fico sa v stredu zastal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Jeho rezort čelí kritike po zverejnení informácií bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej o príprave niektorých podujatí slovenského predsedníctva. Hlávková upozornila na niektoré veci, ktoré pokladá za netransparentné a podozrivé.

Fico vyhlásil, že médiá na dennej báze klamú a poškodzujú slovenské predsedníctvo, ale on bude chrániť dobrú povesť nášho predsedníctva, ktoré je podľa neho hodnotené pozitívne. Premiér v tejto súvislosti kritizoval médiá, že neinformujú, ale bojujú s vládou. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky, vyhlásil ďalej v tejto súvislosti Fico na adresu novinárov.

Výroky predsedu slovenskej vlády si všimli aj viaceré zahraničné médiá. Správa o kontroverzných vyjadrenia Roberta Fica vyšla aj v agentúre Reuters. Tá v článku pripomína, že Fico má dlhodobo zlé vzťahy s médiami, ktoré sú kritické voči nemu alebo jeho vláde. Predseda slovenskej vlády odmieta odpovedať na otázky niektorých novinárov a v niektorých prípadoch podal na slovenské médiá aj žaloby.

Agentúra Reuters píše o výrokoch Roberta Fica

Agentúra Reuters píše o výrokoch Roberta Fica

reuters

Ďalšie médiá​

Kontroverzným vyjadreniam slovenského premiéra sa venovali aj ďalšie svetové média. Článok s titulkom "Slovenský premiér povedal novinárom, že sú špinavé prostitútky" napísal spravodajský portál Euronews.com. Články sa objavili aj na portáloch britského denníka The Guardian, renomovaného Bussines Insider aj na spravodajskom webe Politico.

Fico si vyslúžil aj kritiku Slovenskej sekcie Asociácie európskych novinárov (AEJ - Association of European Journalists). Tá sa vo svojom stanovisku vyjadrila, že je mimoriadne znepokojená vyjadreniami premiéra Roberta Fica na adresu novinárov, ktoré odzneli v stredu na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. "Tento verbálny útok predsedu vlády nielen že presiahol všetky hranice slušnosti, ale poskytuje aj nebezpečný precedens pre ďalšie znevažovanie práce novinárov na verejnosti, čo môže viesť k ohrozeniu slobody tlače a prejavu na Slovensku." Robert Fico podľa slovenskej sekcie asociácie už neraz verbálne napadol pracovníkov médií a nie je známe, že by sa za svoje výroky aj ospravedlnil.

"Vyzývame preto predsedu vlády, aby tak urobil teraz, bez ohľadu na to, že rečnícky označil „za špinavé protislovenské prostitútky“ iba niektorých novinárov. Sme presvedčení, že základné hodnoty etiky, ktorými sú rešpektovanie osobnej slobody, ľudských práv a integrity občanov, slušnosti a spravodlivosti, nie sú záväzné iba pre novinárov, ale takisto pre politikov na ústavných pozíciách štátu," píše sa ďalej v stanovisku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy