Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Antibiotiká sú čoraz menej účinné. Tieto chyby robíte pri ich užívaní
Zdielať na

Antibiotiká sú čoraz menej účinné. Tieto chyby robíte pri ich užívaní

VRANOV NAD TOPĽOU / Európa bojuje s veľkým problémom. Je ním stále vzrastajúca rezistencia antibiotík. Slovensko pritom patrí v ich spotrebe na popredné miesta. Vo Vyšnom Kazimíri odvážlivci predviedli, ako získať imunitu. Namiesto antibiotík sa otužovali v studenej vode.

Spotrebe antibiotík na Slovensku patrí s k tým najvyšším v Európe. "Antiobiotiká sa užívajú často neefektívne, často na diagnózy, ktoré sú zbytočné. Napríklad na bežné virózy," vysvetľuje prezident Slovenskej lekárskej komory Ondrej Sukeľ.

V celej Európskej únii prebieha mesiac správneho užívania antibiotík. Užívame ich, aj keď netreba. Ak sa zdravotný stav pacienta zlepší, častokrát nedoberie celé balenie liekov.

"Rastie počet kmeňov chorôb, ktoré sú rezistentné proti antibiotikám. Potom môže aj banálna infekcia zabiť človeka. Otužovanie a zdravý životný štýl patria k metódam, ktoré môžu preventívne pôsobiť na to, aby človek mohol predísť antibiotikám," dodáva prezident Slovenskej lekárskej komory.  Odborníci sa však zhodujú na tom, že začať treba ešte pred štyridsiatkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy