Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štvrtý reaktor jadrovej elektrárne v Černobyle zakrývajú obrovským krytom
Zdielať na

Štvrtý reaktor jadrovej elektrárne v Černobyle zakrývajú obrovským krytom

ČERNOBYĽ / Novú oceľovú kupolu, ktorá spevní narýchlo vybudovaný betónový sarkofág pokrývajúci smutne známu jadrovú elektráreň v ukrajinskom meste Černobyľ, začali v pondelok presúvať na miesto. Akcia bude trvať štyri dni.

Práve v černobyľskej atómovej elektrárni na Ukrajine, vtedajšej sovietskej republike, došlo pred troma desaťročiami k najhoršej jadrovej katastrofe v dejinách ľudstva. Novú oceľovú konštrukciu, približne 165 metrov dlhú a 260 metrov širokú, budú presúvať po železničnej trati niekoľko dní, kým sa dostane k sarkofágu nad černobyľským poškodeným reaktorom číslo 4 - teda na miesto smrtiaceho prehriatia a výbuchu reaktora z 26. apríla 1986.

Do vzduchu sa vtedy uvoľnil životunebezpečný rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť Sovietskeho zväzu, východnú Európu a Škandináviu.

Ukrajinský minister životného prostredia Ostap Semerak označil umiestnenie tzv. "bezpečnej väzniacej" konštrukcie za historický krok. "Toto je začiatok konca 30-ročného boja s následkami katastrofy v Černobyle," uviedol o presúvaní oceľového krytu minister vo vyjadreniach zverejnených ukrajinskou štátnou agentúrou, zodpovednou za zónu so zakázaným vstupom.  Kupola, vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, bude uložená na konečné miesto do 29. novembra.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy