Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unikátny box zachraňuje zvieratá podobne ako odložené deti
Zdielať na

Unikátny box zachraňuje zvieratá podobne ako odložené deti

Zdroj: internet

BUBLAVA / Otvoriť box, vložiť zviera a poslať SMS prevádzkovateľom stanice. Tak by mali postupovať ľudia, ktorí chcú využiť možnosť umiestniť nájdenú nemú tvár do unikátneho animal boxu. V Bublave na Sokolovsku ho zriadili v záchrannej stanici živočíchov Drosera.

Za dva mesiace, čo box funguje, túto možnosť využilo päť ľudí.

"Tá textová správa je pomerne dôležitá. Nielen preto, že musíme u každého zvieraťa evidovať, kde a kedy bolo nájdené, ale hlavne kvôli tomu, že nemáme nepretržitú službu. Mohlo by sa teda stať, že by zviera v boxe zostalo dlho, čo by pre neho za súčasného mrazivého počasia mohlo mať fatálne následky," hovorí Vladimír Tomáš Smolík, duchovný otec projektu bublavskej záchrannej stanice.

Prvý bol drozd

Nápad na inštaláciu boxu dostal v okamihu, keď sa vracal od kolegu z Kladna, a cestou vybavoval päť telefonátov od ľudí, ktorí do stanice priniesli nejaké zviera.

V boxe ako takom sa ako prvý objavil drozd.

"Pár dní sa u nás zotavil po tom, čo zrejme do niečoho narazil. Potom sme ho vypustili na slobodu," spomína Smolík. Po Drozd to bol napríklad ježko či popálený sokol. "Všetkým zvieratám box zachránil život," tvrdí prevádzkovateľ záchrannej stanice.

Púšťajú ich na slobodu

Tou každoročne prejdú zhruba štyri stovky zvierat. Niektoré sa zdržia len pár dní, iné kvôli hendikepu zostanú navždy.

To je aj prípad kane, ktorej musel veterinár amputovať jednu nohu. "Už navždy tu máme aj jedného výra skalného. Doslova sme ho vypiplali od mláďaťa, takže sa do voľnej prírody už vrátiť nemôže," predstavuje niektoré zo zvierat stanice jej šéf.

Keď pred desiatimi rokmi s jej prevádzkou začínal, často sa stávalo, že zvieratá zostali u neho doma.

"Teraz už fungujeme tak, že ak je to možné, vypúšťame ich čo najskôr na slobodu. Inak by sme si asi nechali všetky," dodáva Vladimír Tomáš Smolík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy