Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zomrel Leonard Cohen (†82), spevák, textár a básnik
Zdielať na

Zomrel Leonard Cohen (†82), spevák, textár a básnik

Zdroj: Michael Foley Photography

LOS ANGELES / Kanadský hudobník a básnik Leonard Cohen zomrel vo veku 82 rokov. Úmrtie všestranného umelca a autora viac ako dvoch desiatok albumov oznámila nahrávacia spoločnosť Sony Music na facebooku.

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že legendárny básnik, pesničkár a umelec Leonard Cohen zosnul. Stratili sme jedného z najuznávanejších a najplodnejších vizionárov," uvádza sa vo vyhlásení. Príčina úmrtia oznámená nebola.

Cohen bol vedľa Boba Dylana či Paula Simona jedným z pesničkárov, ktorých sláva sa zrodila v uvoľnených šesťdesiatych rokoch minulého storočia a od tej doby ovplyvnili niekoľko generácií. Za to si vyslúžil okrem iného prijatie do rokenrolovej siene slávy a udelenie najvyššieho kanadského civilného poriadku.

Spájal výnimočné literárne nadanie so schopnosťou vteliť metaforický text do silnej folkovej melódie. Téma jeho textov často zahŕňala náboženské cítenie aj sexuálnu túžbu, ktoré prepojil vo svojej zrejme najznámejší piesni Hallelujah, ktorá sa od prvého vydania v roku 1984 dočkala desiatok verzií od rôznych umelcov.

Dva romány

Ešte pred začiatkom hudobnej dráhy napísal začiatkom šesťdesiatych rokov dva romány, avšak po tom, čo mu druhé dielo po úspechu toho prvého odborníci skritizovali v súvislosti s príliš otvoreným pohľadom na tému sex, sa vrhol na hudbu. Básne však písať neprestal a na konte má cez desať vydaných zbierok poézie.

V hudobnom svete prerazil až potom, čo sa v roku 1966 presťahoval z Kanady do New Yorku. Prvý štúdiový album vydal v roku 1967 pod názvom Songs of Leonard Cohen, posledná nahrávka You Want It Darker mu vyšla v októbri, teda o takmer pol storočie neskôr. Okrem toho má na konte osem koncertných albumov a päť kompilácií.

Po počiatočnom výrazne folkovom období začal do svojej hudby miešať vplyvy popu či kabaretného štýlu. Jeho hlboký hlas na nahrávkach i koncertoch od 80. rokov často sprevádzali ženské vokály.

Podľa mnohých boli jeho literárne aj hudobné kvality neoddeliteľné. "Keď ľudia hovoria o Leonardovi, zabúdajú spomenúť jeho melódie, ktoré sú pre mňa, spolu s jeho textami, jeho najvýnimočnejšími výtvormi," povedal tento rok magazínu The New Yorker Bob Dylan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy