Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Pápež František slúžil omšu pre väzňov, kázal o nádeji
Zdielať na

Pápež František slúžil omšu pre väzňov, kázal o nádeji

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Tisícovka väzňov a ich blízki sa zúčastnili v nedeľu vo vatikánskej Bazilike svätého Petra na výročnej omši pápeža Františka, ktorý ich vyzval, aby ani v ťažkej životnej situácii nestrácali nádej. Spoločnosť by podľa neho nemala pozerať na väzňov ako na ľudí, ktorí sa nedokážu zmeniť.

"Isté pokrytectvo niekedy vedie ľudí k tomu, že vás považujú len za hriešnikov, pre ktorých je väzenie jediným riešením," povedal pápež počas omše, ktorá bola súčasťou končiaceho Svätého roku milosrdenstva. "Neuvažujeme o tom, že ľudia môžu zmeniť svoj život," dodal František s tým, že väzni by mali dostať druhú šancu. 

František je známy svojou snahou o ústretovosť k potrebným a sociálne vylúčeným ľuďom. Vedľa toho, že navštevuje väznice a vyzýva na hľadanie alternatívnych trestov, pomáha napríklad bezdomovcov či bývalým prostitútkam. 

Dve strany jednej mince

Pred pápežom prehovorili v nedeľu v ústrednej vatikánskej bazilike aj ľudia usvedčení zo zločinov či matka, ktorej jeden z väzňov zavraždil syna. "Zistila som, že sme len dvoma stranami tej istej mince, ktorou je bolesť," vyhlásila žena, ktorá sa so stratou potomka vyrovnáva tým, že dochádza za väzňami, aj za vrahom svojho syna. Ten stál v kostole vedľa nej a spomínal na chvíľu, kedy dostal šancu na deň opustiť väzenie a išiel s ňou k hrobu muža, ktorého život ukončil vlastnou rukou. 

​Podľa Františka môže chybu, za ktorú sa ocitne vo väzení, urobiť každý. Nikto by ale nemal prestať dúfať v nápravu. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy