Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Iráncov šokoval prípad zneužívania detí učiteľom Koránu
Zdielať na

Iráncov šokoval prípad zneužívania detí učiteľom Koránu

Zdroj: SITA/AP

TEHERÁN / Správa o obvinení jedného z najznámejších iránskych recitátorov Koránu zo zneužívania detí vyvolala v Iráne šok. Niekoľko obetí sa totiž rozhodlo k bezprecedentnému kroku a svoje obvinenia zverejnili. Perzskej redakcii stanice BBC povedali, že sa rozhodli prehovoriť verejne, pretože sa spravodlivosti nedočkali oficiálnou cestou, teda prostredníctvom iránskej justície.

Vychádza najavo, že štyridsaťšesťročného Saída Túsího, ktorý má kontakty v najvyšších politických kruhoch, obvinilo z útokov desať chlapcov. Všetci sú študentmi Koránu a pochádzajú z rodín veriacich.

Informácia sa prvýkrát na verejnosť dostala minulý týždeň, keď sa niekoľko z obetí obrátilo na zahraničné médiá. Tusí podľa BBC všetku vinu popiera.

Jeden z chlapcov BBC opísal, ako bol napadnutý v kúpeľoch, keď mal 12 rokov. "Bol som v šoku a nechápal som, čo sa deje. Mal som strach to niekomu povedať, pretože som sa bál, že hanba padne na mňa. Potom som ale zistil, že medzi jeho študentmi bolo veľa takých prípadov. Rozhodol som sa prelomiť mlčanie," povedal.

Z informácií, ktoré nemožno nezávisle overiť, vyplýva, že Túsího zo zneužitia obvinili jeho žiaci pred šiestimi rokmi. Muž sa dostal pred súd, ale proces bol zrušený. Ďalší z chlapcov povedal, že vtedy stratil nádej, že sa dočká spravodlivosti. Hovorca iránskej justície, Gholám Hosejn Mohsení Edžeheí, povedal, že pre začatie vyšetrovania neexistoval dostatok dôkazov.

V Iráne sa podobné informácie väčšinou nezverejňujú a prípad vyvolal búrlivú debatu na sociálnych sieťach. Rozhovor s obeťami redakcie BBC bol na komunikačnej sieti Telegram zhliadnutí 400 000-krát.

"Ďalšia hanebná stránka v dejinách islamskej republiky. Ľudia sú vykorisťovaní pod zástavou viery a nikomu sa za to nič nestane," napísal jeden z užívateľov sociálnych sietí. "Keby obeťami boli dievčatá, potom by ich úrady obvinili z toho, že boli nepatrične a provokatívne oblečené. A povedalo by sa, že možno útok pochopiť. Lenže v tomto prípade sú obete muži a útočník člen najvyššej rady koránu," napísal ďalší.

Ceny od vodcu

Celá záležitosť sa podobne ako mnohé iné v Iráne rýchlo spolitizovala. Tusí má blízko k duchovnému vodcovi ajatolláh Alímu Chameneímu, ako pripomenuli jeho zástancovia aj odporcovia.

"Tusí dostal mnoho cien, ktoré udeľuje duchovný vodca. Využil svojich kontaktov, aby sa vyhol stíhaniu," povedal BBC iránsky právnik a obhajca ľudských práv, Mohammad Mostafáí, ktorý žije v exile.

Tusí vyhlásil, že kampaň, ktorá je vedená proti nemu, má v skutočnosti poškodiť duchovného vodcu a jeho konzervatívnych spojencov.

Zahraničné médiá

Šéf iránskej justície, ajatolláh Sádek Amol Larídžání, skupine, ktorá vzniesla proti Túsímu obvinenia, pohrozil. Ide podľa neho o "nevďačníkov" a upozornil, že všetci, ktorí spolupracujú s "nepriateľskými médiami", budú obžalovaní.

V prospech obetí sa vyslovil prominentný poslanec Alí Matahari, keď povedal iránskym médiám, že "je neprirodzené, ak vyšetrovanie obvinenia trvalo tak dlho". "Sťažovatelia sa pre tieto prieťahy obrátili na zahraničné médiá a teraz sú obvinení z protirežimného zmýšľania," povedal.

Mnoho z tých, ktorí hovorili s BBC v rozhovore, alebo písomne, sa boja o osud chlapcov, ktorí Túsího obvinili. Obetiam sexuálneho násilia, ktorí o svojich skúsenostiach prehovoria verejne, v konzervatívnom Iráne hrozia ďalšie útoky.

Závažné otázky

"Musíme si uvedomiť, že tie údajné obete z toho a z tej debaty na sociálnych sieťach nemusia vyviaznuť so zdravou kožou. Neželajú si ďalej žiť v tejto spoločnosti?" oznámil právnik Abdassamad Choramšáhí, ktorý žije v Iráne.

Nech už bude mať tento zverejnený prípad akékoľvek dôsledky, mnohí Iránci si vďaka nemu položia závažné otázky týkajúce sa ľudí, ku ktorým sa často uchyľujú ako k duchovným a morálnym vodcom. "To, že je niekto veriaci, nie je zárukou morálky v spoločnosti. V niektorých prípadoch to poskytuje ochranu tým, ktorí sa správajú nemorálne a nelegálne," povedal účastník diskusie Nader.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy