Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Matka sa chce vrátiť z Británie domov, otec detí jej nedal súhlas
Zdielať na

Matka sa chce vrátiť z Británie domov, otec detí jej nedal súhlas

BRATISLAVA, KOŠICE, LONDÝN / Keď sa rozhodnete vycestovať do zahraničia za lepším životom, mali by ste zvážiť všetky okolnosti, ktoré môžu nastať. Živým príkladom je rodina z východného Slovenska, ktorej šťastné roky sa skončili. Teraz sa začína boj o deti, ktorý je o to ťažší, že prebieha v dvoch rôznych krajinách. Upozorňujeme, že obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Chceli žiť lepší život, a tak sa presťahovali do Británie. Nastali ale manželské komplikácie a skončili bojom pred anglickým súdom o to, v ktorej krajine budú deti bývať. "Som väzňom, pretože biologický otec, Slovák, nedá súhlas, aby sme deti presunuli na Slovensko," opisuje matka. Aj keď sa synovia narodili v Anglicku, chcela sa usadiť v rodných Košiciach a túžila, aby tu začali chodiť do školy.

"Starší syn už musí nastúpiť do základnej školy, naučiť sa jazyk, novú kultúru. Ak sa nepresťahujeme teraz, bude to mať následky na jeho budúce štúdium a kariéru," hovorí matka. Pred anglickým súdom sa chce odvolať, aj napriek tomu, že prvý raz jej to nevyšlo. 

Prípadom sa už zaoberá aj centrum pre medzinárodno právnu ochranu detí a mládeže. Samotní právnici stoja pred ťažkou dilemou, ako z toho von. Do takýchto prípadov centrum vstupovať nemôže, keďže deti patria pod  právo inej krajiny. Môžu poskytnúť právne rady. Ak sa však rodič do krajiny obvyklého pobytu s deťmi nevráti, má problém.

"Dopustí sa únosu a môže byť na ňu vydaný medzinárodný zatykač, pretože porušila rozhodnutie anglického súdu," vysvetľuje Cisárová.

Zjednotenie pravidiel

Jedine ten môže rozhodnúť v jej prospech. Pomohol by jej ešte súhlas otca. Ten je ale proti. Pre ochranu detí si neželá zverejniť ich ani svoju identitu. "Počet Slovákov, ktorí žijú v cudzine, rozhádajú sa a majú deti, stúpa," rezrádza Cisárová.

Aj preto sa tým zaoberá už Európska komisia. Pripravuje zjednotenie pravidiel pre všetky dotknuté úrady aj súdy. "Väčšia právomoc sa dá práve centrálnym orgánom, väčšia právomoc sa má dať aj sudcom, aby si vedeli jasne uvedomiť, čo je podstatné. Je podstatné vypočuť deti, aby zobrali do úvahy aj ich názor," dodáva Cisárová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy