Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemecko chce úradníčkam zakázať nosenie buriek a nikábu
Zdielať na

Nemecko chce úradníčkam zakázať nosenie buriek a nikábu

Zdroj: Profimedia

BERLÍN / Nemecká vláda chce úradníkom a úradníčkam zakázať nosenie takých pokrývok hlavy, ktoré zakrývajú tvár. Uviedol to magazín Spiegel, podľa ktorého opatrenie smeruje predovšetkým proti noseniu buriek a nikábu, teda odevov, ktoré moslimským ženám zakrývajú celé telo a ponechávajú len mriežku alebo úzky priehľad pre oči.

Debata o nosení buriek a nikábu sa v Nemecku rozvinula v lete aj v súvislosti s dvojicou júlových teroristických útokov v bavorských mestách Ansbach a Würzburg. Zákaz nosenia týchto odevov na verejnosti si želá väčšina Nemcov, politici zvažujú čiastočné obmedzenie, pretože všeobecný zákaz by bol pravdepodobne v rozpore s ústavou.

Prvý konkrétny návrh z pera zamestnancov ministerstva vnútra počíta so zákazom buriek a nikábu u úradníčok. "Otvorená komunikácia je zásadná pre spoločný život v slobodnej a demokratickej spoločnosti," píše sa v návrhu. Úplné zahalenie tváre podľa neho sťažuje integráciu, ponižuje ženy a je v rozpore s ich rovnoprávnosťou.

Návrh počíta aj s tým, že svoju tvár budú musieť ukázať aj ľudia z radov verejnosti, a síce v okamihu, keď bude potrebné overiť ich identitu - napríklad pri pasovej kontrole, obhajobu alebo vo volebných miestnostiach.

V Nemecku žijú vyše štyri milióny moslimov, ktorí tvoria zhruba päť percent celkovej populácie. Burku alebo nikáb nosí len zlomok všetkých moslimiek. Zatiaľ posledné štúdie na tému zahaľovanie, ktoré Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) vykonal v roku 2009, ukázali, že dve tretiny nemeckých moslimiek nenosí na hlave ani šatku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy