Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Amerike strašia ľudí klauni s mačetami v rukách
Zdielať na

V Amerike strašia ľudí klauni s mačetami v rukách

WASHINGTON / Policajti naprieč Spojenými štátmi riešia desiatky výtržností, ktoré páchajú ľudia prezlečení za klaunov. Školy aj rodičia sa boja o bezpečnosť detí, kostým v kombinácii s mačetou alebo sekerou však desí i dospelých. Fenomén sa už premiestnil aj do Británie. Polícia im zabavuje kostýmy a radí, že oslavy tohtoročného Halloweenu by sa mali zaobísť bez klaunov.

Jedenásťročné dievča nedávno vystrašilo spolužiakov aj učiteľov v americkom meste Athens. Do triedy si priniesla dýku. Školáčka z Georgie sa podľa televízie Fox News bála, že by ju mohol v meste prepadnuť klaun. Na internete sa vraj totiž dočítala, že útočí na deti. Dievčinu obvinili z nedovoleného ozbrojovania na školskom pozemku.

Zhruba o týždeň neskôr klaun skutočne zaútočil, tentoraz v Ohiu. Okolo štvrtej hodiny rannej schmatol okolo krku ženu, ktorá vyšla pred dom, aby si zapálila cigaretu. "Mal by som ťa asi zabiť. Žiaci a učitelia dnes budú v škole ľutovať, že sa narodili, " šepkal jej podľa televízie WCPO do ucha. Veľa škôl v okolí radšej zrušilo výučbu.

Klauni sa pritom neobmedzujú len na vidiecke oblasti. V stredu to potvrdil muž v pestrofarebnom kostýme s obrovskými topánkami, ktorý sa priamo na Manhattane postavil do dverí jedného z vagónov metra a bránil cestujúcim vystúpiť. Keď ho šestnásťročný mladík odstrčil, rozbehol sa za ním s kuchynským nožom, opisuje magazín Time.

Klauni v Anglicku

Správami o prepadnutí, prenasledovaní či vlámaní v réžii klaunov sa aktuálne zaoberajú desiatky policajných zborov z rôznych kútov USA. Sociálne siete a pozornosť médií už problém preniesli aj do Veľkej Británie. Na juhu Anglicka podľa denníka The Independent policajti pre klaunov zasahujú až štrnásťkrát denne. Problémy hlási aj Wales alebo Manchester, kde na vodičov mávajú mačetami.

Šialenstvo, ktoré sa zo Spojených štátov šíri až za oceán, pritom rozpútala jediná kuriózne správa z Južnej Karolíny. Americké médiá v auguste informovali o tajomných klaunoch, ktorí po zotmení číhajú na okrajoch obytných štvrtí a lákajú deti do lesa. O mesiac neskôr už mali podobnú skúsenosť obyvatelia hneď niekoľkých štátov: Okrem Južnej Karolíny začali klauni vyčíňať aj v Georgii, Alabame, Severnej Karolíne a v neposlednom rade tiež Kentucky. Polícia v tamojšom meste Middlesboro dokonca jedného z nich zatkla - za výtržníctvo skončil v putách dvadsaťročný Jonathan Martin, ktorý sa v kostýme ukrýval v kroví.

Vymyslené prípady

"Obliekať sa do kostýmov nie je samo o sebe trestné. Ale ak to robíte na verejnosti a vytvárate tak zbytočné obavy, je to nezákonné," uviedla vtedy polícia. Ani správa o zatknutí mladíka vlnu desivých klaunov nezastavila, začalo ich naopak pribúdať. Redakcia serveru Atlas Obscura zaznamenala už 126 nahlásených výskytov. Treba podotknúť, že v niektorých prípadoch si údajne obete klauna vymysleli. Napríklad osemnásťročná dievčina z Ohia cez víkend prišla neskoro do práce a vyhovorila sa na klauna s nožom, ktorý ju údajne porezal do prsta. Polícia jej príbeh vyvrátila a obvinila ju z šírenia poplašnej správy.

Známy reťazec rýchleho občerstvenia McDonald´s dokonca musel po rokoch v Amerike prvý raz stiahnuť svojho obľúbeného maskota  - klauna. Niektorí z nich začali napádať dokonca aj zákazníkov na parkovisku. Naposledy šokoval ľudí prípad dvoch rodičov, ktorí nechali doma osamote iba 4-ročné dieťa, a oni v klaunovských kostýmoch naháňali autá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy