Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Letecký nálet zabil na pohrebe 82 smútočných hostí, najmenej 530 ľudí sa zranilo
Zdielať na

Letecký nálet zabil na pohrebe 82 smútočných hostí, najmenej 530 ľudí sa zranilo

Zdroj: reuters

SANÁ / Nálet arabskej koalície vedenej Saudskou Arábiou v sobotu zabil najmenej 82 smútočných hostí na pohrebe otca člena povstaleckej šiitskej vlády v jemenskej metropole Saná.

Raketa, ktorá zasiahla hlavnú obradnú sieň v meste zabila najmenej 82 ľudí, píše britská BBC. Útok tiež zranil najmenej 530 ľudí. Podľa agentúr Reuters a AP to oznámilo povstalecké ministerstvo zdravotníctva.

Raketa vypálená z lietadla zasiahla a zničila budovu, v ktorej sa práve konal pohreb otca ministra vnútra.

Stovky tiel

Svedkovia popisovali, ako sanitky odvážajú zranených, a miestna tlačová agentúra Saba priniesla fotografie zohavených a zuhoľnatených tiel. Po útoku boli nájdené stovky častí tiel vo vnútri aj mimo haly.

Medzi obeťami je podľa nemenovaných vládnych predstaviteľov rad vojenských a bezpečnostných činiteľov povstaleckej vlády.

Marad Tawfiq, jeden zo zachránených ľudí, opísal scénu po útoku ako "jazero krvi". Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že pripraví 300 tašiek na telá, píše britská BBC.

Desaťtisíce obetí

Konflikt v Jemene začal v marci 2014, kedy šíitskí povstalci s podporou Iránu obsadili metropolu Saná a začali zaberať ďalšie územia na západe a juhu krajiny. Vlani v marci do konfliktu vstúpila arabská koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

Obhajuje záujmy jemenskej vlády, ktorá sa na určitý čas uchýlila do exilu v Rijáde a vlani sa vrátila do Adenu na juhu krajiny. Podľa OSN už v bojoch zahynulo vyše 10 000 ľudí, väčšinou civilistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy