Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tajomstvo dlhovekosti, mnohí oslavujú 100 rokov v dobrej kondícii
Zdielať na

Tajomstvo dlhovekosti, mnohí oslavujú 100 rokov v dobrej kondícii

SARDÍNIA / Na svete existujú takzvané modré zóny, teda miesta, kde sa ľudia dožívajú veľmi vysokého veku. Mnohí oslavujú sto rokov v plnom zdraví. Patrí sem talianska Sardínia, grécke ostrovy, Kalifornia, či Kostarika. Hoci naše Slovensko sa tam nenachádza, tipy, ako sa v zdraví dožiť trojciferného čísla, môžeme uplatniť aj my.

Guiseppe okopáva záhradku, voľný čas trávi so svojimi priateľmi a stále si užíva spoločnosť atraktívnych žien. Viete koľko má rokov? 94. a nie je jediný z prímorského mestečka na Sardínii, ktorí si aj v takomto veku život stále užívajú.

"Vďaka ženám som stále veselý."

Až 10% obyvateľov sa tu dožije viac než 100 rokov, čo dvíha priemernú dĺžku života až na 82 rokov. táto anomália fascinuje aj vedcov zo svetových univerzít a rozhodli sa skúmať tajomstvo dlhovekosti. Veľký podiel má na tom stredozemná strava – čerstvé bylinky, zelenina, ovocie a lokálne ryby.

"Jeme prírodné veci. Vieme čo pestujeme a preto vieme, čo jeme," hovorí Delia Morinelli, miestna kuchárka

Vysokého veku sa tu ľudia dožívajú vitálni a zdraví. Prispieva k tomu aj morský vzduch, žiadne znečistenie a nulový stresový faktor. Pán Antonio teraz oslávil sté narodeniny a vie ešte o jednom faktore, ktorý mu k tomu dopomohol.

"Táto nádherná žena. Žena môjho života."

Tou vyvolenou je 93 ročná Amina, ktorá stále píše básne a recituje ich svojmu milovanému.

„A tak som sa stala nevestou rybára...“

A hoci sú strava a prostredie dôležité, všetci sa zhodujú na tom, že bez lásky by si svoju starobu neužili

Súvisiace články

Najčítanejšie správy