Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Osem miliónov hektolitrov rádiokatívnej vody uniklo v mieste podzemného zdroja pitnej vody
Zdielať na

Osem miliónov hektolitrov rádiokatívnej vody uniklo v mieste podzemného zdroja pitnej vody

Zdroj: SITA

FLORIDA / Viac ako osem miliónov hektolitrov rádioaktívnej vody uniklo v mieste podzemného zdroja pitnej vody na Floride, kde sa prepadla časť povrchu neďaleko podniku vyrábajúceho hnojivá. Informovala o tom agentúra Reuters.

FRIMA, ktorá na únik verejnosť upozornila až po troch týždňoch, tvrdí, že nepredstavuje pre verejnosť žiadne zdravotné riziko, pretože voda neprenikla priamo do pitných zásob.

K havárii došlo už koncom augusta v závode jedného z najvýznamnejších výrobcov fosfátových hnojív, spoločnosti Mosaic, na verejnosť sa však informácie dostali až v piatok. Diera s priemerom približne 15 metrov sa vytvorila v mieste, kde firma skladovala odpad, v tesnej blízkosti nádrže s odpadovou vodou. V nej bola obsiahnutá chemikália známa ako fosfosádra, ktorá je odpadovým produktom pri výrobe fosfátových hnojív a je mierne rádioaktívny.

Vodu stihnú prečerpať

Pod zem sa od havárie dostalo cez trištvrte milióna kubických metrov vody, čo zodpovedá objemu menšieho rybníka.

Zástupcovia firmy verejnosť presvedčili, že stihnú vodu prenikajúce do podzemia odčerpať skôr, ako sa zmieša s pitnou vodou. "Podzemná voda sa pohybuje veľmi pomaly. Neexistuje absolútne žiadne riziko pre nikoho," povedal televízii CBS David Jellerson z vedenia spoločnosti.

Bála by som sa o zdravie

Ekológovia však varujú pred možným podcenením rizika či snahou firmy problém zľahčovať. "Je ťažké im veriť, keď hovoria 'žiadny strach' a držali to v tajnosti tri týždne," povedala agentúre Reuters Jacki Lopez, floridská riaditeľka celonárodnej neziskovej organizácie Centrum pre biologickú diverzitu. "Ak by som žila v tej oblasti a používala vodu zo studne, bála by som sa o zdravie."

Miesto úniku sa nachádza necelých 50 kilometrov od Tampy a miestna podzemná voda je zdrojom pre tisíce ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy