Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia vo Francúzsku zatkla 15-ročného chlapca podozrivého z terorizmu
Zdielať na

Polícia vo Francúzsku zatkla 15-ročného chlapca podozrivého z terorizmu

Zdroj: TASR/Jacques Brinon

PARÍŽ / Francúzska polícia v stredu zatkla 15-ročného chlapca podozrivého z plánovania teroristického útoku na základe pokynov, ktoré mu dávali francúzski islamisti z blízkeho východu prostredníctvom šifrovanej elektronickej komunikácie.

Ide už o druhý prípad, keď zadržali neplnoletú osobu vo Francúzsku v súvislosti s terorizmom za posledných päť dní. Polícia chlapca v stredu ráno zadržala na východe Paríža.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa v tejto súvislosti posťažoval, že extrémistická organizácia Islamský štát prehovára stále mladších ľudí k terorizmu. 

Ďalší zatknutý mladík

V sobotu polícia zatkla iného 15-ročného mladíka, ktorý tiež komunikoval s francúzskym radikálom a členom IS Rachidom Kassimom. Ten z oblasti Sýrie a Iraku pravidelne prostredníctvom internetu vyzýva k útokom vo Francúzsku.

Pripravovali útok

Mladík bol podľa polície v kontakte s jednou členkou ženského komanda, ktoré chcelo útočiť v Lyone na stanici. Ženy boli zadržané minulý týždeň po tom, ako v centre Paríža objavili auto s nástražnými plynovými bombami.

Premiér Manuel Valls v nedeľu vyhlásil, že vo Francúzsku kvôli radikálom sledujú až 15 tisíc osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy